• SUKHI
  • ASIAKASTUKI
  • Tili
  • Toivelista
  • KORI
  • INSPIRAATIO
Beni Ouarain -maton valmistus

Miten aito Beni Ouarain -matto valmistetaan. Maton ainutlaatuinen valmistusprosessi alkaa villan hankkimisella. Matonvalmistajat saavat villansa Marokon vuorilla elävästä erityisestä lammasrodusta. Lampaat keritään, minkä jälkeen villa puhdistetaan, jotta siitä saadaan poistettua rasva.

beni-ouarain-matot-berber-sukhi

Villan kehrääminen käsin

Villa kehrätään käsin. Kehrääminen muuttaa villan langaksi kietomalla sen kuidut yhteen. Villa kehrätään matonkudontaan sopivaksi langaksi.

Kun villa on kehrätty, valmistellaan kudontakehikko ja loimi. Kun ostat Sukhi-paimentolaismaton, voit olla varma siitä, että loimi on 100% villaa.

Maton solmiminen

Seuraava vaihe maton valmistuksessa on solmiminen. Tässä vaiheessa käsityöläisten taidot todella pääsevät oikeuksiinsa.

Meidän mattomme kudotaan niin, että solmujen väliin tulee pieni kudelanka. Teemme näin siksi, että silloin matosta tulee erityisen paksu.

Beni Ouarain -maton valmistus

Maton tasoitus

Kun matto on valmis leikataan irti kudontakehikosta ja tasoitetaan. Maton nukka tasoitetaan leikkaamalla se erityisesti tätä varten valmistetuilla saksilla. Silloin voidaan varmistaa, että nukka on tasapituista.

Viimeistely

Kuukausia kestävän solmimisvaiheen aikana villa likaantuu. Se myös kovettuu kudontakehikossa. Siksi matot pitää vielä pestä ja kuivattaa kertaalleen.

Pesemme matot 2-3 kertaa varmistaaksemme niiden pehmeyden - joskus pesemme maton jopa vielä useammin, ennen kuin se on valmis lähetettäväksi tilaajalleen.

Seuraa vielä viimeinen vaihe. Annamme jokaisen paimentolaismattomme kuivaa luonnollisesti lämpimässä auringossa.

beni-ouarain-matot-berber-sukhi

Uskomaton valmistusprosessi

Jokaiseen paimentolaismattoon tarvittava työmäärä on valtava. Sitä on vaikea edes kuvailla.

Yksittäisen maton valmistamiseen menee monelta matonkutojalta lukuisia päiviä. Viikkojen ajan käsityöläiset ahkeroivat sitoen maton solmuja. Lopputuloksena on upea, tavoittelemisen arvoinen matto.

Ikiaikainen perinne

Käsinkudottujen Beni Ouarain -mattojen valmistus vaatii valtavasti taitoa. Tämä taito välittyy edelleen äidiltä tyttärelle.

Matoissa on loistavia kuvioita, jotka usein heijastelevat kutojan omaa elämää.

Beni Ouarain -matoissa esiin tulevia teemoja ovat esimerkiksi syntymä, hedelmällisyys, luonto, naiseus, paimentolaiselämä ja erilaiset uskomukset. Näiden symbolien uskotaan toisinaan varjelevan pahoilta hengiltä. Siksi matoissa on usein myös hyvää onnea tuovia symboleja ja heimojen seremonioihin liittyviä symboleja.

Beni Ouarain -maton valmistus

Luonnolliset norsunluun ja tummanruskean sävyt

Paimentolaismatot kudotaan luonnonvalkoisesta lampaanvillasta. Se on lampaan vartalon alueella kasvavaa villaa.

Ensi silmäyksellä kuviot voivat näyttää mustilta, mutta ne ovat tummanruskeita. Tummanruskea väri saadaan lampaiden pään alueella kasvavasta villasta.

Beni Ouarain -matot ovat Marokossa kaikkein arvostetuimpia mattoja. Ne valmistetaan villasta, jota pidetään maailman hienoimpana. Sukhi on todella ylpeä siitä, että saamme olla osa tätä perinnettä.