Tuotteet 1-10 / 61

/ sivu
Sivu:
  1. 1
  2. 2

Kaikki Sukhin villamatoista

cccc 29. kesäkuuta 2018 1.08.24 Europe/Paris

Maailma on täynnä materiaaleja, mutta me Sukhilla luotamme pitkälti villaan. Toki valikoimassamme on mm. vegaaninen hamppumatto sekä vuohenkarvaa ja puuvillaa yhdisteleviä vintagemattoja, mutta valtaosassa matoistamme raaka-aineena on puhdas villa. Villan erinomaisten ominaisuuksien lista on todella pitkä; villa on tietenkin äärimmäisen pehmeää, kestävää, helppo pitää puhtaana, ylellistä, eristävää. Se on yksinkertaisesti ihana aine, joka taipuu moneen taitavien käsityöläistemme käsissä. Siitä valmistuvat hauskat huopapallomatot, erikoiset kivimatot ja monet muut mallimme, joihin kaikkiin kelpuutetaan vain laadukkainta villaa.

uusi-seelanti-lampaanvilla-luonnollinen-raaka-aine

Sukhimattojen villan alkuperä

Sukhin mattoihin käytetään villaa, jota saadaan kahdesta eri paikasta. Marokossa valmistettavien Beni Ouarain-mattojen villa tulee samasta kyläyhteisöstä, missä myös mattopajamme sijaitsee. Kyseessä on siis todellista lähituotantoa, sillä lampaat paimentavat juuri näillä berberien perinteisillä asuinseuduilla ja kun Marokon lämpötila alkaa nousta liian korkeaksi, ne keritään – ja tuloksena on ainutlaatuista, hienoa villaa materiaaliksi varpaat upottaviin paksuihin paimentolaismattoihin. Intialaiset ja nepalilaiset mattomme taas saavat villansa Uudesta-Seelannista. Uuden-Seelannin lammastalous on varsin ympäristöystävällistä, eivätkä yhteistyöfarmarimme käytä mulesing-metodia. Raakavilla käsitellään alusta asti itse Nepalissa ja Intiassa, jossa lahjakkaat työntekijämme tekevät villalle suorastaan ihmeitä. Se muotoutuu niin huopapalloiksi kuin huopapaloiksi, realistisen näköisiksi kiviksi kuin kauniiksi palmikoiksi. Värjäys tapahtuu mahdollisimman luonnonmukaisilla väreillä, ilman ylimääräisiä kemikaaleja. Tärkeää on säilyttää villan luonnolliset ominaisuudet: pehmeys, kyky lämmittää sekä myös muokkautuvuus.

Mitä kaikkea villasta voi tehdä?

Jos käsityöläisiltämme kysytään, on vastaus mitä vain! Villa on mahtavan leikkisä materiaali, sillä se sopii monenlaiseen eri mattoon. Nepalissa työntekijämme pyörittelevät siitä tuhansia palloja, jotka lähes 70 eri värissä ovat mitä iloisin yhdistelmä. Intiassa villa todella muuttaa muotoaan. Siitä valmistetaan huovutusmetodilla niin huopakangasta, josta leikataan satoja paloja leikatusta huovasta valmistettuihin mattoihin tai siitä pyöritellään todenmukaisia kiviä. Sitä letitetään tai sitten se punotaan sileiksi, ohuiksi punosmatoiksi, jotka ovat kauniita ja käytännöllisiä. Villan kanssa on helppo yhdistää myös muita materiaaleja, kuten silkkiä. Tällöin villan jo valmiiksi ylelliseltä tuntuvaa tekstuuria voi muokata toivottuun suuntaan.

Kun kotiin tulee uusi villamatto, miten toimia?

Kuten kaikki täysvillaiset tuotteet, kuten lempineuleesi, 100% villamatto päästää alkuun hieman nukkaa. Prosessi ei kestä muutamaa viikkoa kauempaa, mutta sitä voi nopeuttaa imuroimalla säännöllisesti. Käytä aina sileää mattosuulaketta, jottei villan rakenne kärsi. Myönnämme, että toisinaan uudet mattomme tuoksuvat jonkun verran lampaalta. Siitä kun villa on keritty, matto valmistettu ja postitettu suoraan kotiisi, ei ole kauaa ja näin ollen tuoreessa villassa saattaa olla vielä sen ominaistuoksua. Se ei ole vaarallista, mutta helpottuu pienellä tuuletuksella.

lumipesu-villamatolle-aito-matto-lemmikkiperhe

@satasavyasatua

Yksittäisiä tahroja on helppo poistaa klassisella pakastintekniikalla – jos mattosi vain mahtuu pakkaseen! – tai jos kyseessä on nestemäinen tahra, kannattaa toimia nopeasti ja imeyttää neste esimerkiksi keittiöpyyhkeeseen. Mitä ikinä teetkin, älä ala hangata mattoa sillä se huovuttaa villaa ja pahentaa tilannetta. Säännöllinen huolto pidentää mattosi elinikää, sen olisi tarkoitus kestää sukupolvelta toiselle. Hellä kohtelu, tuuletus sekä lumipesu tekevät ihmeitä mattosi hyvinvoinnille. Villamaton on hyvä antaa levätä hetki ulkona ennen kuin käsittelet sen lumessa, sillä lämmin matto sulattaa lumen, ja kastuu. Isommat tahrat tai laajempi pesu kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi. Mattoa on hyvä myös kääntää säännöllisesti, jotta se kuluisi tasaisesti.

Minkälainen matto mihinkin tilaan?

Runsaasta valikoimasta ei ole ehkä helppo valita suosikkiaan. Yksi käytännön seikka kannattaa aina ottaa huomioon mattoa valitessa: maton paksuus. Esimerkiksi huopapallomatot, huovutetut kivimatot sekä Beni Ouarain-matot ovat kaikki muhkeita ja paksuja mattoja, joita ei kannata sijoittaa paikkoihin, joissa esimerkiksi avataan ovia. Keittiöön ja käytäville sopivat parhaiten juuri ohuet mutta jämäkät punosmatot, jotka ovat tiukkaa tekoa ja hylkivät likaa ja nestettä – kuten villamaton kuuluukin. Kosteisiin tiloihin emme voi valitettavasti mattoja suositella. Monet haaveilevat pehmoisasta paimentolaismatosta tai pallomatosta esimerkiksi kylpyhuoneessa, mutta se edellyttää hyvää ilmanvaihtoa sekä maton siirtämistä eri tilaan aina suihkun aikana. Usein meiltä kysytään, sopivatko villamatot lapsi- tai lemmikkiperheeseen. Ja vastaus on aina KYLLÄ! Onko parempaa vaihtoehtoa kuin villamatto? Se hylkii likaa, lämmittää ja on luonnonmukainen valinta.

tanskan-suunnittelija-matot-verkossa-luonnollinen-matot

Lopulta mattovalinnassa on lopulta kyse makuasioista. Värivaihtoehtoja löytyy taatusti jokaiselle. Hygge-tunnelmasta pitävät suosivat usein runsaita palmikkomattoja, modernista ja värikkäästä ilmeestä pitävät huovutetusta langasta valmistettuja värikkäitä villamattoja. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin! Meiltä voi tilata matoista myös näytepaloja. Näiden 15cm x 20cm palojen avulla saat hyvän käsityksen siitä, miltä matto tuntuu niin käsissä kuin jalkojen alta. Myös mattojen uniikit sävyt näkyvät paremmin kuin valokuvissa, joihin aina vaikuttaa valaistus sekä ympäröivä sisustus. Aito villamatto on iso hankinta, sillä käsityö maksaa. Sukhin matot valmistetaan aina tilauksesta, joten voit ostaa maton myös omien mittojen mukaan. Asiakaspalvelumme on aina valmiina auttamaan.

Sitten vain valitsemaan

Mattojen valmistus on taitolaji. Aidon Beni Ouarain-maton solminta vie viikkoja, jopa kuukausia. Intialaiset sekä nepalilaiset villamatot valmistuvat neljässä viikossa, mutta näinä aikoina kun nopeus on valttia, me vaadimme asiakkailtamme hieman kärsivällisyyttä. Jokainen matto tehdään uutta kotiaan varten emmekä halua säilöä mattoja varastoissa tai myymälännurkissa. Tahdomme, että se pääsee niin nopeasti käyttöön kuin mahdollista. Kun tilaat maton Sukhilta, tuet samalla myös paikallisia matontekijöitämme Nepalissa, Marokossa, Intiassa ja Turkissa. Olet osana käsityöperinteen ylläpitoa ja toisaalta alueellista kehittämistyötä, sillä säännöllinen, riittävä toimeentulo on mattopajojemme yhteisöille äärimmäisen tärkeä asia. Asiakkaamme saavat elinikäisen maton, ja matontekijämme reilun korvauksen työstään.

valkoinen-aito-paimentolaismatto-sukhi-kokemuksia

@joysiwizz15

Posted in News By Milla

Kesän juhlia

cccc 22. kesäkuuta 2018 11.48.51 Europe/Paris

Suurin osa suomalaisista on varmasti lähtenyt nauttimaan keskikesän juhlasta mökin rauhaan, tai festivaaleille, tai ehkä city-juhannuksen merkeissä. Myös me Sukhilla karkaamme hetkeksi nauttimaan yöttömästä yöstä ja juhannusperinteistä, ehkä teemme pari taikaakin. Entäpä matontekijämme? He asuvat eri puolilla maailmaa, ja viettävät myös omia tärkeitä juhliaan. Usein paikallisten juhlapyhien aikaan meillä mattojen valmistus pysähtyy, ja haluamme tietenkin tarjota käsityöläisillemme tilaisuuden nauttia perheensä seurasta ja perinteistä.

marokkolainen-matto-berberien-kutoma

Marokossa ollaan taas vauhdissa

Atlas-vuoristossa sijaitsevassa työpajassa valmistuvat tälläkin hetkellä monet Beni Ouarain-matot. Pienessä berberiyhteisössä sijaitseva mattopaja on juuri nyt vilkas ja täynnä tohinaa, sillä muslimeille pyhä Ramadan-kuukausi päättyi viime viikolla suureen juhlaan. Ramadanin aikana monet työntekijöistämme tekivät lyhyempää työpäivää, sillä kutominen kuumalla ilmalla ilman ruokaa ja juomaa käy todella raskaaksi, toiset olivat täysin vapaalla. Koska suljetussa kyläyhteisössä on vähän työmahdollisuuksia, olemme hyvin ylpeitä voidessamme tarjota usealle paikalliselle naiselle koulutuksen ammattiin sekä mahdollisuuden ansaita oma elantonsa. Näiden aitojen paimentolaismattojen valmistus tukee paikallisia asukkaita muutenkin, sillä myös Beni Ouarain-mattojen villa tulee sikäläisten lammaspaimenien farmilta.

Intiassa juhlitaan isosti ja värikkäästi

Katselemme Sukhilla aina ihaillen kun näemme kuvia Pohjois-Intian Rajasthanista, jossa intialaiset mattopajamme sijaitsevat. Siellä ihmiset pukeutuvat värikkäästi ympäri vuoden ja lähes jokaiseen kuukauteen mahtuu merkittäviä juhlia. Muutama viikko sitten juhlittiin paikallista patrioottia Maharana Pratap Jayintia, joka on juuri Rajathanin alueella vaikuttanut legendaarinen hahmo. Me Sukhilla yritämme parhaamme mukaan elää Intian tiimimme mukana, sillä kyseessä on yli 75 hengen joukko, joka on omistautunut työlleen. He saavat valita itse aikataulun työnteolle, sillä monella matonteko on sivutyö maanviljelyn ohessa. Toiset tahtovat myös hoitaa omia tai muiden lapsia, tai vaikkapa opiskella itse.

intialainen-kivimatto-nayttaa-oikeilta-kivilta

Nepalissa on rauhallinen kesä

Lukuunottammatta Nepalin muslimiväestön viettämää Ramjan Edul Fikra-juhlaa, jota vietetään Ramadanin päättyessä, ei kesällä Nepalissa juhlitaan erityisesti. Mutta ei huolta, tiimimme Kathmandussa saa kyllä vuoden aikana viettää monia erityisiä tapahtumia: syksyn Dashain-juhla, hindujen viisipäiväinen Tihar-festivaali ja esimerkiksi Majdur Diwas, toukokuun alussa vapun tapaan vietettävä työläisten juhla ovat niitä päiviä, kun työpajamme on tyhjillään ja huopapallomattojen sijaan artesaanimme valmistavat juhlaruokia perheensä parissa.

nepal-kathmandu-huopa-pallomatot-kotimaa

Tärkeitä tapahtumia Turkissa

Sukhilla on myös mattopaja Istanbulissa, jossa perinteiset kelim-paimentolaismatot saavat uuden elämän värikkäinä tilkkumattoina. Istanbulin tiimimme on juuri myös palannut Ramadanin vietosta, ja seuraavaksi he valmistautuvat elokuussa vietettävään Kurban Bayrami-juhlaan, joka on monta päivää kestävä islamilainen juhla. Kyseessä on vuoden tärkein uskonnollinen tapahtuma, jossa neljän päivän aikana paastotaan, osallistutaan hyväntekeväisyyteen ja vietetään aikaa perheen kanssa.

Sukhin vuoteen mahtuu siis monta erilaista juhlaa ja juhlan aihetta. Me toivotamme ihania kesäjuhlia kaikille lukijoille ja lähdemme itsekin jussin viettoon!

Posted in News By Milla

Moderni ja värikäs huopamatto

cccc 21. toukokuuta 2018 7.42.40 Europe/Paris

Aina välillä tuntuu, että kaikki matot on jo tehty ja nähty – paitsi että monet eri matonvalmistajat ovat tuoneet markkinoille erilaisia malleja ja kuoseja, myös käsityöläiset ympäri maailman yhdistelevät kaiken aikaa tekniikoita, luovat uutta ja ideoivat erilaisia mattoja. Me Sukhilla olemme luottaneet aina omiin käsityöläisiimme, jotka tuntevat oman maansa ja kulttuurinsa perinteiset valmistustavat ja näitä taitoja olemme tahtoneet myös pitää yllä. Toisaalta rakastamme värejä, leikkimielisiä kokeiluja sekä vanhan ja uuden yhdistelemistä sekä kokeiluja uusilla materiaaleilla. Yksi vanhojen, hyväksi todettujen tekniikoiden sekä toisaalta ennennäkemättömien värien ja villien ideoiden yhdistelmä on huovutetusta langasta valmistettu villamatto, joita tiimimme Intiassa valmistaa. Näitä mattoja et ehkä ole nähnyt kovin usein Sukhin asiakaskuvissa, mutta viikottain uudet villamatot lähtevät Pohjois-Intiasta uusiin koteihinsa.

suuri-sininen-matto-olohuoneeseen-sisustus

Se erilainen huopamatto

Nepalilaiset huopapallomatot ovat varmasti tunnetuimpia Sukhin valikoiman huopamattoja, mutta myös nämä matot ovat huolellisen huovuttamisen tulos. Maton valmistaminen kestää useamman viikon, sillä huovutus vaatii aikaa. Matto kudotaan erittäin tiiviiksi, mutta myös äärimmäisen pehmeäksi kokonaisuudeksi. Materiaalina on 100% villa Uudesta-Seelannista – ja kyllä, se on mulesing-vapaata. Villa on värjätty ilman allergisoivia kemikaaleja: luonnonmukaisilla väreillä pyrimme pitämään huolta paitsi asiakkaidemme, myös työntekijöidemme turvallisuudesta. Matto näyttää hieman kuin se olisi valmistettu pikkukivistä, ja yksityiskohdat houkuttelevatkin tutustumaan sen pintaan tarkemmin. Moni yllättyy siitä, miten tasaiselta ja napakalta huovutetuista langoista valmistettu huopamatto tuntuu.

Värejä ja vaihtelua

Näitä intialaisia huopamattoja valmistetaan kuudella eri väriyhdistelmällä. Ne eivät ehkä sovi osaksi aivan jokaista sisustusta, sillä värit ovat kirkkaita ja kauniita ja matto vie huomion, aivan varmasti. Sen salaisuus on se, miten kaukaa katsoen näet vain kauniin värikkään villamaton mutta lähempi tarkastelu paljastaa maton sadat yksityiskohdat, taidokkaan kädenjäljen ja totta kai todella mukavan tuntuman. Matto on kauneudestaan huolimatta hyvin käytännöllinen: paksu ja tukeva, joten se pysyy paikallaan ilman erillisiä liukuesteitä. Se sopii rakenteensa puolesta hyvin lastenhuoneeseen ja lemmikkiperheiden kotiin, joskin vahingon sattuessa on hyvä muistaa, että yletöntä hankaamista on hyvä välttää. Emme halua, että matto huovuttuu enempää. Laiskoja siivoojia ehkä lohduttaa se, että maton eläväisen pinnan ansiosta ihan jokainen tahta ei erotu joukosta.

yksityiskohdat-matto-huovutettu-huopamatto-keltainen-oranssi

Intiassa asuvien matontekijöidemme intohimo, osaaminen sekä monipuolisuus on tehnyt meihin lähtemättömän vaikutuksen. He ovat innokkaita kokeilemaan erilaisia tyylejä ja tapoja, ja mielellään opettavat klassisia matonvalmitustapoja kollegoilleen. Huovutetusta langasta valmistetut huopamatot ovat erinomainen tapa tuoda sisustukseen elämää, värejä ja ripaus intialaista kulttuuria.

Posted in News By Milla

Tuhansien tarinoiden tilkkumatot

cccc 14. toukokuuta 2018 16.41.37 Europe/Paris

Kesän tullessa moni kaipaa kotiin väriä ja keveyttä. Vaikka perinteiset villamatot ovat viileitä ja ihanan pehmeitä kaikkina vuodenaikoina, moni valitsee keväällä kotiin mieluiten turkkilaisen tilkkumaton. Nämä ohuet, mutta jämäkät vintagematot ovat yhdistelmä boheemia värikkyyttä ja toisaalta klassista matontekotaitoa, sillä niiden pohjana olevat kelim-paimentolaismatot ovat jopa vuosikymmeniä vanhoja. Näitä vanhoja ja tunnettuja paimentolaismattoja tiimimme etsii ympäri Turkin maaseutua: kun he löytävät aidon kelim-maton, he ostavat sen, tuovat sen mattopajallemme pestäväksi, värjättäväksi ja uudelleen käytettäväksi turkkilaisiin tilkkumattoihimme. Todellisia kierrätysmattoja siis!

tilkkumatto-monta-eri-varia-sateenkaaren-varit-kirkas

Värjätyt vintagematot

Kun tahdot kotiisi jotain todella ainutlaatuisa ja huomiotaherättävää, on värjätty vintagematto varma valinta. Nämä matot ovat kahdesti värjätty yhdellä kolmestatoista kauniista väristämme, ja jokaisen tilkun takaa näkyy sen upea kuviointi; toisinaan se on geometristä kuviointia, joskus taas kukkakuviota. Kahta täysin samanlaista värjättyä vintagemattoa ei ole olemassa, sillä myös jokainen pohjana käytetty matto on uniikki. Matoissa saattaa olla siis pieniä sävyeroja. Voit myös suunnitella oman tilkkumaton yhdistelemällä lempivärejäsi.

Medine ja Melisa, kaksi kaunotarta

Sukhin Medine-matto on puoliksi vuohenkarvaa, puoliksi puuvillaa. Turkkilaisten tilkkumaton taustakankaat ovat aina 100 % puuvillaa. Tämä matto on täynnä yksityiskohtia, jotka on kudottu siihen jo kymmeniä vuosia sitten. Melisa-matto taas on värjäämätön caput-tilkkumatto, jossa on 70% puuvillaa, 15% vuohenkarvaa ja 15% lampaanvillaa. Se on rustiikkinen ja tuntuu ihanalta jalan alla. Nämä kumpikin matto ovat hyvin luonnonmukainen vaihtoehto kotiin, jossa aitous, luonnonmateriaalit ja kierrätys ovat kunniassa.

matto-alkuperainen-aito-perinteinen-kilim-kelim-turkista

Ja vielä vegaaninen vaihtoehto

Meiltä löytyy myös yksi vegaanimatto, eli Irmak-hamppumatto. Tässä matossa ei ole muuta raaka-ainetta kuin ekologista hamppua ja tietenkin puuvillainen taustakangas. Kaunis luonnonvalkoinen väri sopii lähes kaikkiin sisustuksiin, ja erityisen suosittu matto on niiden keskuudessa, jotka eivät halua kotiinsa eläinperäisiä tuotteita missään muodossa. Irmak-matossa yhdistyvät eettisyys ja ekologisuus sekä kauneus, sillä tämä yksinkertainen ja linjakas matto istuu täydellisesti skandinaavisiin koteihin.

vegaaneille-sopiva-sisustus-matto-hampusta-ekologinen

Oikeanpuoleinen kuva: another-day.fr

Turkkilaiset tilkkumatot ovat perinteikkäitä ja ne tunnetaan ympäri maailmaa laadustaan. Meille on tärkeää sisustuksen kestävyys ja turhan kulutuksen välttäminen. Siksi nämä ensiluokkaiset matot ovat ostos, jota uskallamme suositella. Lujatekoisia ja kauniita, täynnä kiehtovia yksityiskohtia. Näitä mattoja suosittelemme lämpimästi koteihin, joissa asuu lapsia ja lemmikeitä, sillä iästään huolimatta nämä matot eivät ole herkkiä vaan kaikkea muuta. Ne ovat vain sentin paksuisia, mutta niin täyttä tavaraa, että pysyvät paikoillaan silloinkin kun niiden yli juostaan, painitaan, hypitään…

Kiitos Istanbulissa työskentelevien käsityöläisten, nämä vanhat matot saavat uuden elämän ja joku onnellinen saa uuden, ainutkertaisen maton kotiinsa. 

Posted in News By Milla

Matot mukaan aurinkoon

cccc 23. huhtikuuta 2018 21.48.30 Europe/Paris

Kevään koittaessa puree usein sellainen sisustuskärpänen, jolle ei pelkät sisätilat riitäkään. Aurinkoisesta ajasta on ihana ottaa kaikki irti ulkona, oli kyseessä sitten suloinen ranskalainen parveke kaupunkikodissa tai isompi piha. Monet ovat jo avanneet myös mökkikauden ja useimmille kesäkodin sisustaminen on yhtä tärkeää kuin sen “oikean” kodinkin laittaminen. Ja me tietenkin olemme Sukhilla innoissamme; enemmän valoa, lämpöä ja uutta käyttöä matoillemme! Olemme nähneet valtavasti niin bloggaajien kuin asiakkaidenkin kuvia, joissa matot pääsevät raittiiseen ilmaan: talvella lumipesulle pihalle, kesällä parvekkeelle. Ja nyt haluamme jakaa muutaman vinkin ja omat suosikkimme.

Kunhan et anna kastua

Yksi yleisimpiä kysymyksiä liittyy siihen, miten paljon matot kestävät märkää. Ja emme halua huijata: kyseessä on villamatot. Parhaiten kovia olosuhteita kestävät turkkilaiset vintagematot, joita vuosikymmenet ovat jo koulineet, sekä Intiassa valmistettavat sileät punosmatot, jotka ovat ohuita, jämäköitä ja juuri sellaisia kauniita käsintehtyjä mattoja, jotka toimivat erityisen hyvin esimerkiksi lapsiperheiden eteisessä. Olemme nähneet lähes jokaista mattomallia osana märkätilojen sisustusta, niin paimentolaismattoja kylpyhuoneissa kuin huopamattoja vessassa. Yleissääntö on, että matto ei saisi kastua – ja jos se kastuisi vahingossa, sitä ei ainakaan saisi kovasti hangata. Kunhan matto ei ole aivan suoraan alttiina sateelle, sen voi hyvin sijoittaa pihalle tai esimerkiksi parvekkeelle. Lasitetulla parvekkeella matto pärjää mainiosti!

huopapallo-matto-musta-parveke-sisustus-piha-ulos

@frk.fornebu

Parvekkeelle ja pihaan uutta ilmettä

Siinä missä useimpien koti kaipaa silloin tällöin jotain uutta, myös parvekkeet ja pihat ansaitsevat uudistua silloin tällöin. Juuri mikään ei ole nopeampi tapa muuttaa tilan, myös ulkotilan, ilmettä kuin uusi matto. Leikittele väreille tai tuo väriloiston keskelle rauhaa neutraalin sävyisellä matolla. Mattojen ei paikka ei ole pelkästään lattioilla – tässä tapauksessa useimmiten laudoituksella tai kivetyksellä – vaan olemme nähneet tilkkumattoja pöydillä ja pehmeitä, suljetuista lenkeistä valmistettuja villamattoja pehmikkeinä penkeillä. Tietenkin huopapalloista valmistetut pannualuset sopivat kattauksiin myös puutarhassa, joten kannattaa antaa mahdollisuus myös muille materiaaleille. Vaikka puu, kivi ja muovi ovatkin ne käytännöllisimmät vaihtoehdot kun sisustat ulkotiloja, mikään ei estä lisäämästä joukkoon jotain pehmeämpää, kuten villaa tai hamppua.

sateenkaari-piha-puutarha-sisustus-puiselle-terassille

@liliinwonderland

Leikkeihin ja rannalle

Mikään ei estä myöskään keksimästä uutta käyttöä matoille. Anna matto mukaan lapsille piknikille, mikä sen ihanampaa kuin pehmeä alusta ulkoleikeissä. Maton kuuluu kestää käyttöä ja elämää, ja se pääsee tarkoitukseensa pihalla. Tiesitkö, että monet mattomme valmistetaan osittain ulkona? Intiassa kivimattoja huovutetaan mattopajan pihalla, sillä pallojen huovuttaminen on märkää puuhaa, Nepalissa huopapallomattoja kokoonnutaan ompelemaan mattopajamme katolle suurella joukolla. Ja Marokossa Beni Ouarain-matot kuivataan auringossa sen jälkeen kun ne on pesty käsin; näille matoille auringonotto on tärkeä osa valmistusprosessia. Voit siis hyvin pakata mukaan rannalle turkkilaisen tilkkumaton, jonka saa taiteltua pieneen tilaan. Se on niin paksu, ettei karkaa kovankaan tuulen mukana ja voin luvata, että tunnistatte oman paikkanne auringossa.

rannalla-mukana-matto-retki-vintage-pinkki

Posted in News By Milla

Miksi ostaa matto suoraan tekijöiltä?

cccc 10. huhtikuuta 2018 15.50.09 Europe/Paris

Yksi tärkeimpiä asioita Sukhissa eivät ole mattomme vaan niiden tekijät. Kun hollantilainen tekstiilisuunnittelija Nasia Burnet aikoinaan perusti Sukhin – nepalilaisten käsityöläisten taidoista inspiroituneena – oli hänellä kaksi toivetta, joihin hän toivoi Sukhin vastaavan. Ensimmäinen oli tuoda kunkin maan alkuperäistä käsityökulttuuria, kauniita mattoja sekä kestävästi tuotettua sisustusta kaikkien saataville, ilman että asiakkaamme joutuisivat itse matkustamaan mattojen perässä. Toinen oli tukea paikallisia yhteisöjä, tarjota työtä naisille, joille mahdollisuuksia kodin ulkopuolella työskentelyyn ei aina ole ollut edes olemassa sekä omalta osaltaan ylläpitää upeita perinteitä. Haluamme, että mattomme tuntuvat juuri niin henkilökohtaisilta kuin ne ovat. Niitä on saatettu tehdä kotona samalla kun matontekijämme hoitaa lapsiaan, toisinaan maton kuvioihin on kudottu koko kylän tarina symboleina. Mattosi mukana saat aina viestin, jossa kerrotaan kuka mattosi on tehnyt.kuka-tekee-sinun-sisustuksesi-reilu-kauppa

Säästöä ilman välikäsiä

Sukhi työllistää tällä hetkellä noin 200 matontekijää, joista suurin osa työskentelee Intiassa tai Nepalissa. Pyrkimyksemme on taata paitsi oikeudenmukainen korvaus työstä, myös säännöllinen toimeentulo alueilla, joissa yleensä ollaan riippuvaisia säästä, sadosta sekä toisinaan myös tuurista. Matontekijöidemme kuukausipalkka riippuu heidän työmäärästään sekä asemastaan; esimerkiksi kouluttamalla muita matontekijöitä on mahdollista tienata hieman enemmän. Haluamme tarjota mahdollisuuden kouluttautua ja vaikuttaa omaan työskentelyyn. Emme siis halua pihistellä kun kyse on työntekijöistämme, vaan etsimme säästöä muualta: Sukhin matot toimitetaan suoraan mattopajoiltamme asiakkaille.

intialainen-kivimatto-tehdaan-intiassa-kasin-huovuttaen

Se tarkoittaa sitä, että ne eivät loju viikkoja tai kuukausia varastoissa tai rahtilaivan kontissa vaan ne lennätetään viikon sisällä valmistumisestaan suoraan asiakkaamme kotiin. Meillä ei ole myöskään omia kivijalkakauppoja, mutta tarjoamme mielellämme näytepaloja asiakkaille, jotka tahtovat nähdä sävyn luonnossa ja tuntea laadun ennen ostopäätöstä. Tavallisiin huonekaluliikkeisiin verrattuna pystymme siis polkemaan hintoja sen ansiosta, eli saat laadukasta käsityötä varsin kohtuulliseen hintaan, koska saat sen suoraan tekijältään.

Pieni viesti mukana

Saamme viikoittain valokuvia asiakkailtamme, jotka tahtovat jakaa kuvia matoista uusissa kodeissaan. Näitä kuvia näytämme myös maton tekijöille, joita henkilökohtaiset kiitokset ilahduttavat aina suuresti. Ja vastaavasti myös asiakkaamme saavat mattonsa mukana viestin, jossa kerrotaan, kuka maton on tehnyt. Kotisivuiltamme näet lähes kaikkien työntekijöidemme kuvat ja nimet, vaikka kulttuurisista syistä kaikki eivät ole halunneet kuvattaviksi. Jokainen matto on ainutlaatuinen, ja usein siellä näkyy jollain tavalla tekijänsä kädenjälki. Se voi olla tekniikka, pieni yksityiskohta tai erityinen taito, esimerkiksi pyöreitä paimentolaismattoja valmistaa vain muutama ammattilainen Marokossa. Vaikka Sukhin mattoja ei voi valita valmiina kaupan hyllyltä vaan niitä joutuu joskus odottamaan muutamankin kuukauden, uskomme, että laatu sekä tuotteiden tunnettu alkuperä ovat asioita, joita asiakkaamme arvostavat enemmän kuin pelkkää halpaa hintaa tai toimitusta muutamassa päivässä. Koska jokainen matto valmistetaan tilauksesta, antaa tämä mahdollisuuden myös räätälöidä matosta omien toiveiden mukainen. Ja kaikki voittavat!

valkoinen-huopapallo-matto-lastenhuone-lautalattia

@casakatoo

Posted in News By Milla

Inspiraatiota kevätkattauksiin

cccc 26. maaliskuuta 2018 23.45.08 Europe/Paris

Sukhi on tietenkin ensimmäiseksi tunnettu matoistaan, ja niin sen pitääkin olla. Mattomme ovat uniikkeja taidonnäytteitä neljästä eri maasta, ja niiden valmistus perinteisin käsityötekniikoin on meille suuri ylpeydenaihe. Mutta haluamme, että asiakkaamme voivat nauttia huopapalloista myös muualla kuin lattialla. Yksi suosittu tuote onkin Sukhin huopapalloaluset. Alunperin tämä tuote tuli myyntiin tarkoituksena tarjota asiakkaillemme mahdollisuus tutustua huopapallomattojemme väreihin, tekstuuriin ja laatuun ennen tilauspäätöstä, mutta pian saimme paitsi myönteistä palautetta asiakkailtamme, myös valokuvia siitä miten monikäyttöisiä Sukhin huopapalloaluset ovatkaan. Ne toimivat pannualusten tapaan kuumien astioiden alla, onhan villa luonnostaan varsin paloturvallinen materiaalia, ja ruokapöytään vettä ja likaa hylkivä raaka-aine sopii loistavasti.

Isommat tabletit aterioille

Suosituin koko huopapalloalusilla on 20cm läpimitalla oleva pyöreä alunen, joka on kuin tehty teepannun tai padan alle. Mutta kuten kaikki mattommekin, myös aluset ovat räätälöitävissä. Voit suunnitella oman värisen huopapallomaton ja myös huopapalloalusen, ja valita myös koon itse. Eräs bloggaaja pyysi kokeiluun hieman isomman huopapalloalusen, jonka halkaisija oli 40cm. Tämä hieman isompi alunen kävi loistavasti jokaisen ruokailijan paikalle, sillä sen päälle mahtuivat niin lautaset kuin aterimet. Voit siis tilata juuri sen kokoisen alusen kuin haluat – pienin koko on 10cm, ja nämä pienet pyöreät aluset ovat erinomaisia lasinalusia tai esimerkiksi kynttilän alla.

pyoreat-shirisha-huopapallomatto

@limonariacom

Teemavärit juhla-aterioille

Monet meistä haluavat, että juhla-aterioilla myös kattaus sopii arvokkaaseen tilaisuuteen. Kun tiedossa on tärkeä päivä ja seuraan liittyy vieraita, haetaan pöytään usein kangasservetit, kukat sekä lempiastiasto.

paasiaisen-lempiruoka-kattaus-kukat-keltaiset-ruusut

@kotitalosta_maria

Lisäväriä kattaukseen saa myös huopapalloalusilla. Värivalikoima on sama kuin huopapalloalusillamme: voit valita valmiista väriyhdistelmistä tai suunnitella omasi. Lähes 70 värin joukosta löydät taatusti jokaiseen juhlaan sopivat sävyt, ja näin voit jatkaa kattauksen teemaa pannu- ja lasinalusiin asti. Pääsiäiseen sopivat tietenkin keltaisen ja vaaleanvihreän pirteät värit, ja jouluksi löytyy useampi punainen joista poimia oma suosikki. Laajasta valikoimasta on helppo poimia juuri omiin juhliin tarpeelliset värit.

Laatua ruokapöytään

Monet kaipaavat vaihtelua keittiön piensisustukseen ja keittiö lieneekin paikka, jonne tuli helposti ostettua jotain “pientä ja halpaa”. Meidän tuotteemme eivät ole yhtä edullisia kuin kopiot, joissa huopapallot saattavat olla täytetty esimerkiksi muovijätteellä. Käytämme vain 100% villaa, joka on tuotu Uudesta-Seelannista Nepaliin. Nepalilaiset työntekijämme pyörittelevät jokaisen pallon huolella, ja värjäykseen käytetään vain myrkyttömiä, turvallisia värejä. Kun katsot videon, jolla näytetään huopapallon valmistus, osaat varmasti arvostaa käsityötä entistä enemmän. Huolellinen käsityö on myös lupaus laadusta, sekä siitä, että tekijä saa työstään myös oikeudenmukaisen korvauksen. Alla oleva kuva toivottavasti vakuuttaa siitä, että kannattaa satsata aitoon huopapalloaluseen, joka kestää monet yhteiset ruokahetket.aito-huopapallo-pannualunen-miten-erottaa-kopiosta

Posted in News By Milla

Mistä tunnet aidon paimentolaismaton?

cccc 12. maaliskuuta 2018 23.30.51 Europe/Paris

Siitä asti kun perinteinen Beni Ouarain-matoissa käytetty design palasi muotiin – oltuaan vuosia suuren yleisön hieman ylenkatsoma ja karkeana pidetty käsityömuoto – on markkinoille ilmestynyt runsaasti berberimattoja, jotka eivät ole berbereitä nähneetkään. Ymmärrämme toki, että kyseessä on aina iso investointi eikä jokaiseen kotiin sovi villamatto, joka vaatii enemmän huoltoa ja huolenpitoa kuin keinokuitumatot. Lapsi- ja lemmikkiperheitä haluamme lohduttaa, että vaikka kyseessä on arvokas matto, kestävät nämä paimentolaismatot erittäin hyvin sitä tavallista elämää, johon välillä kuuluvat tahrat, kaatuneet vesilasit tai kuraiset tassut. Miksi sitten sijoittaa aitoon paimentolaismattoon eikä ostaa edullisempaa kopiota, jonka likaantuminen tai hajoaminen ei ehkä harmita niin paljon?

berberit-tekevat-mattoja-marokossa-oikeasti

Marokkolaisten mattojen tausta

Perinteisiä paimentolaismattoja löytyy useampaa eri tyyliä, joista valittavina on värikkäitä, ryijymäisiä boucherouite kierrätysmattoja, hieman Beni Ourain-mattojamme eloisampia Azilal-mattoja sekä tietenkin Sukhin monipuolisia, klassisia mutta samalla kovin moderneja Beni Ouraineja. Näitä mattoja on valmistettu vuosisatojen ajan, ja jokainen paimentolaisheimo on solminut niihin omat tarinansa. Vintagemattoja, joita leimaa epätäydellisyys ja tietynlainen rustiikkisuus, arvostetaan suuresti ja niiden arvo vain kasvaa vuosien saatossa. Uskomme, että myös meidän mattomme paranevat vanhetessaan. Kun kudontataito on kehittynyt ajanlaskun alusta alkaen Pohjois-Afrikassa, voit luottaa siihen että saat nauttia todellisesta taiteenlajista.aidon-maton-tunnistaa-helposti-ala-osta-kopiota

Mistä tunnet aidon maton?

Ylläolevissa kuvissa näet vasemmalla Sukhin oman berberimaton ja oikealla myös Marokossa valmistetun, kilpailijan maton. Kuten varmasti huomaat, on solmujen määrä jopa tuplaten suurempi Sukhin matossa kuin kilpailijan paimentolaismatossa. Eron tuntee käteen todella selkeästi: olemme ylpeitä hartaudella valmistetuista matoistamme. Aidon maton tilaaminen vaatii toki asiakkaaltakin kärsivällisyyttä, sillä maton valmistaminen voi viedä jopa 12 viikkoa. Voit kuitenkin luottaa siihen, että mattosi on valmistettu juuri sinulle, toivomiesi mittojen ja mallin mukaan sekä sen tekijä saa työstään hyvän korvauksen.

aidon-ja-feikki-maton-ero-on-selva

Ylläolevassa kuvassa on oikealla kilpailijan matto ja vasemmalla Sukhin matto. Mattomme karva on lyhyempää ja tiiviimpää, ja unelman pehmeää. Emme tingi mistään valmistusvaiheesta. Mattojemme pehmeyden salaisuus on niiden viimeistelyssä tehty käsinpesu ja sen jälkeen mattojen kuivaus auringonpaisteessa. Kun saat mattosi kotiin suoraan Marokon mattopajaltamme, siinä on vielä vieno lampaan tuoksu. Tuoksu häviää ajan kanssa, mutta lupaamme, että maton pehmeys vain paranee.

Räätälöity vintagematto

Tilaamalla aivan uuden maton pääset vaikuttamaan lopputulokseen. Saat mieleisesi värit, kotiisi sopivan koon sekä voit valita haluatko mattosi hapsuilla vai ilman. Upeinta on, että samalla kun saat kotiisi täydellisen sisustuselementin ja perinnöksi kelpaavan maton, työllistät köyhällä alueella asuvan naisen ja tarjoat hänelle toimeentulon. Kaikki voittavat!

pyorea-villamatto-kylpyhuoneeseen-tai-vessaan

Posted in News By Milla

Minne matkustaa Marokossa?

cccc 26. helmikuuta 2018 22.46.22 Europe/Paris

Pohjois-Afrikassa sijaitseva Marokko on kasvattanut suosiotaan myös suomalaisten seikkailijoiden keskuudessa viime vuosina. Viimeistään suoran lentoyhteyden avauduttua on moni matkustanut tuon reilu 4000 kilometriä kokemaan marokkolaista väriloistoa, yställisyyttä ja vieraanvaraisuutta, marokkolaisia herkkuja ja historiaa. Myös Sukhin tiimi on vieraillut Marokossa useasti, niin lomaillen kuin tavaten työntekijöitämme Atlas-vuoristossa. Siksi halusimmekin kertoa hieman omista matkavinkeistämme, sillä Marokossa riittää ihmeellisiä paikkoja monenkin matkan edestä. Suurin osa turisteista suuntaa Marrakechiin tai Casablancaan, mutta Marokosta löytyy monta ihmeellistä paikkaa. Tässä meidän suosikkimme.

marokon-atlas-vuoret-vaellus-luonnossa

Atlas-vuorten valloitus

Afrikan luoteisessa kulmassa jopa 4000 metriin kohoavat Atlas-vuoret ovat houkutelleet yhä useamman tutustumaan paitsi vuorikiipeilyn saloihin, myös paikallisiin pikkukyliin ja koskemattomaan luontoon. Paikallisten berberiheimojen kylät omassa rauhassaan, hiljaisuus ja rauha tekevät vaikutuksen – puhumattakaan lumihuippuisista vuorista, kirkkaista joista sekä vehreistä laaksoista. Kuulostaako melko satumaiselta? Sitä se on. Suosittelemmekin käymään Atlas-vuorilla edes päivävaelluksella ennen kuin sana leviää ja vuoristopoluille muodostuu ruuhkaa. Hyvällä tuurilla löydät myös erään pienen kylän, jonka laitamilla laiduntaa lampaita ja jonka ahtailta kujilta pääset pujahtamaan mattopajaan, jossa paimentolaisheimoihin kuuluvat naiset kutovat perinteikkäitä Beni Ouarain-mattoja.

dakhla-marokon-rannikolla-surffaus-kaupunki

Huimapäiden Dakhla

Aivan kravun kääntöpiirin tuntumassa, Marokon eteläosassa, sijaitsee Dakhla. Nimi ei kerro mitään kovin monille, paitsi ehkä hurjapäisimmille leijasurffareille ja karavaanareille, jotka viihtyvät Dakhlan lämmössä talvikaudella. Kyseessä on kuitenkin viehättävä, espanjalaisten perustama kylä joka elää omaa elämäänsä kaukana muista Marokon kaupungeista. Itse asiassa lähin kaupunki Dakhlasta katsoen on Mauritanian puolella! Jos pidät kalaruoista, et löydä mistään tuoreempia mereneläviä kuin Dakhlan pienistä, paikallisista ravintoloista. Rantaviivaa ja pehmeää hiekkaa riittää silmänkantamattomiin, ja nyt jos koskaan on oikea aika opetella surffaamaan! Dakhlassa pääset todella unohtamaan kiireisen arjen.

marokkolainen-kulttuuri-berber-matot-aidot

Historiallinen Fès

Marokon sisämaassa sijaitseva Fès osuu harvoin matkailijoiden reitille, mutta se ei tarkoita etteikö se olisi tutustumisen arvoinen kohde. Kyseessä on Marokon kolmanneksi suurin kaupunki, joka on vuosisatoja sitten ollut myös Marokon pääkaupunki. Yli miljoonan asukkaan kaupungissa on vanhoja kaupunkeja eli medinoita jopa kaksin kappalein, ja siellä pääset näkemään marokkolaista arkkitehtuuria kauneimmillaan. Paikassa on runsaasti käsityötoimintaa ja kyseessä on varmasti yksi parhaita paikkoja hankkia tuliaiset. Nähtävyyksiä riittää, ja Fèsistä on helppoi poiketa lyhyellekin vierailulle autiomaahan. Kyseinen kaupunki tarjoaa kulttuuria ja pohjoisafrikkalaista tunnelmaa syvällä Marokon sydämessä.

Paimentolaismattojemme kotimaa on täynnä paikkoja, jotka pitäisi nähdä. Ehtisipä kiertää kunnolla koko maan! Suosittelemme lämpimästi pakkaamaan repun ja lähtemään tutustumaan berberimattojen kotimaahan.

marokkolaiset-naiset-tehneet-aidon-paimentolais-maton

Posted in News By Milla

Vielä on pakkaspäiviä jäljellä

cccc 13. helmikuuta 2018 22.15.26 Europe/Paris

Vaikka kuljemme kovaa vauhtia kohti kevättä, on luvassa vielä vähän aikaa viileitä ilmoja ja pimeitä iltoja. Käsillä on juuri se vuodenaika, jolloin on ihana ulkoilla talvipakkasessa ja sen jälkeen käpertyä kotiin. Ja me haluamme, että kotisi on viihtyisä ja kodikas. Yksi tapa luoda lämmintä tunnelmaa kotiin on tietenkin villamatto – vaikka villa on materiaalina arvokkaampi ja vaatii hieman enemmän huolenpitoa kuin synteettiset materiaalit, on se voittamattoman pehmeä, kestävä ja luonnollinen vaihtoehto. Laadukas villamatto kestää sukupolvelta toiselle ja tiedämme, että aitojen Beni Ourain-mattojen arvo toisinaan jopa nousee ajan saatossa. Huolellisen käsityön merkitystä ei voi väheksyä ja ajaton design tekee näistä vintagematoista todellisia aarteita. Haluamme uskoa, että 50 vuoden päästä myös Sukhin berberimatot ovat yhtä arvostettuja ja haluttuja klassikoita.

valkoinen-villamatto-makuuhuoneeseen-lammin-eristys

@maristochats

Monenlaista eristystä kotiin

Uskallan väittää, ettet tule löytämään mistään pehmeämpää mattoa kuin meidän Beni Ouarain-mattomme. Mattojemme salaisuus on niiden pitkä ja yksityiskohtainen valmistusprosessi. Sukhin matoissa on jopa tuplasti solmuja – eli myös tuplasti villaa – verrattuna muihin markkinoilla oleviin uusiin paimentolaismattoihin. Maton valmistaminen ei siis käy käden käänteessä ja isoimmilla matoilla odotusaika saattaa olla jopa 12 viikkoa, mutta lupaamme, että hyvää kannattaa odottaa! Paikallisesti tuotetun villan ja perinteikkään käsittelyn jälkeen on mattojen kudonnan aika, ja jotta matto säilyttää pilvenhattaran pehmeyden, se tulee viimeistellä pesemällä käsin ja kuivaamalla auringossa. Prosessi vaatii ammattitaitoa ja aikaa, mutta tuloksena on laadukas matto, jossa jo painosta tuntee että  kyseessä ei ole tehtaan hihnalta saatu massatuote. Tämän ansiosta Beni Ouarain-matto palvelee paitsi sisustuksen kulmakivenä, myös eristeenä. Matto vähentää kaikua sekä eristää ääntä alaspäin, ja luonnollisesti se paitsi lämmittää varpaita myös eristää lämpöä.

olohuoneen-iso-matto-villaa-heimot-kuvioitu

Ajaton klassikko

Beni Ourain-mattojen mustavalkoinen värimaailma ja yksinkertaiset kuviot ovat varmasti yksi syy niiden suosioon. Sen takia myös halvemmat kopiot näistä kaunottarista ovat suosittuja, sillä kukapa ei haluaisi kotiinsa perinteikästä mutta samalla hyvin modernia mattoa. Me olemme halunneet hieman uudistaa tätä rakastettua mattomallia tuomalla markkinoille myös pyöreät paimentolaismatot sekä värikkäät Beni Ouarain-matot. Ne ovat valmistettu samasta Atlasvuorilla laiduntavien lampaiden villasta kuin klassiset mallit, ja kauniit värit on saanut aikaiseksi luonnonmukaisilla, myrkyttömillä väreillä. Monet ovat huolissaan siitä, miten kallis matto kestää kulutusta sekä tietenkin normaaliin elämään kuuluvia vaaroja, kuten tahroja ja imurointia. Olemmekin koonneet sivuillemme ohjeita mattojen “hoidosta”, päivittäisestä kunnossapidosta sekä puhdistamisesta myös suurempien katastrofien sattuessa.

Monipuolinen matto

Olemme olleet ihastuneita asiakkaidemme lähettämiin kuviin matoista uusissa kodeissaan. Eräs japanilainen asiakkaamme piti mattojen pehmeydestä niin paljon, että tahtoi korvata tuoliensa istuintyynyt pienillä berberimatoilla. Se toki onnistuu, sillä mattomme koot voit suunnitella itse ja myös moni muu ominaisuus on räätälöitävissä. Lattian sijaan olemme löytäneet toisinaan mattojamme myös seiniltä, jossa ne toimivat ryijyn tapaan paitsi koristeena, myös pehmentämässä akustiikkaa. Nyt vain valitsemaan, millainen on sinun Sukhi-mattosi?

uniikki-pehmuste-korituoliin-ainutlaatuinen-käsityö

Posted in News By Milla

Tuotteet 1-10 / 61

/ sivu
Sivu:
  1. 1
  2. 2