Sukhin matto voi olla loistava lahja, mutta oli se hankittu itselle tai yllätykseksi toiselle, se on aina lahja myös tekijälleen. Yksi suurin inspiraationlähde työllemme on sen tekijät. Matontekijämme Nepalissa, Intiassa, Marokossa ja Turkissa ovat taitavia käsityöläisiä mutta myös usein köyhistä ja karuista oloista tulevia perheenäitejä ja -isiä, joille joustava, hyvin palkattu työ on itsessään todella suuri asia. Sukhin mattopajoille eivät lapset ole tervetulleita töihin, mutta heitä näkyy usein oppimassa ja seuraamassa vanhempiensa työtä. Nepalissa työntekijämme voivat tehdä huopapallomattoja kotonaan, mikä mahdollistaa monelle naiselle lastenhoidon ja työnteon yhdistämisen. Monessa kehittyvässä maassa maatalouden syklit määräävät yhä elämäntahdin ja vaikuttavat toimeentuloon, ja Sukhi auttaa tässä kahdella eri tapaa: tarjoamalla ympärivuotisen, säännöllisen tulon sekä toisaalta tarjoamalla joustoa silloin, kun työntekijöitämme tarvitaan esim. sadonkorjuussa.

lastenhuoneen-iloinen-varikas-matto-huopa-palloista

@Nikki_mijnders

Tuote, jolla on tarkoitus

Monet asiakkaamme ihastuvat ensimmäiseksi mattojen ulkonäköön, ja pidämmekin tärkeänä että matot ovat kauniita ja laadukkaita. Näin ne kestävät kauan osana sisustusta. Mutta toivomme, että asiakkaamme pääsevät myös tutustumaan Sukhin tarinaan. Yrityksemme on pieni ja melko tuore, mutta se mahdollistaa myös henkilökohtaisen kontaktin mattopajoille sekä matalan kynnyksen kommunikoinnin artesaanien ja heidän esimiestensä kanssa. Mattopajat ovat pieniä, ja myös melko alkeellisia. Työntekijöidemme turvallisuuden ja mattojen ekologisuuden vuoksi vältämme kovia kemikaaleja, ja käytämme mahdollisimman luonnonmukaisia värejä villan värjäämiseen. Koska matot lähtevät suoraan valmistuttuaan uusiin koteihinsa, ei suoja-aineita tai hyönteismyrkkyjä tarvita.

nepal-reilu-kauppa-kathmandu-ei-lapsityovoimaa-fair-trade

Mahdollisuuksia äideille

Erityisen ylpeitä olemme työstämme Marokossa, jossa Atlas-vuoriston berberinaisilla ei ole usein helppoa. Tiiviiden yhteisöjen sisällä palkkatyötä on tarjolla vähän, eikä kulttuuriin kuulu yhteisön ulkopuolella työskenteleminen. Matalasti koulutetuilta naisilta puuttuu usein luku- ja kirjoitustaito, eivätkä äidit aina kelpaa töihin. Olemme pystyneet muuttamaan tilannetta hieman parempaan, sillä nyt Beni Ouarain-mattojamme valmistavat lahjakkaat naiset pystyvät osallistumaan perheensä elatukseen ja saamaan näin itsenäisyyttä. Puhumattakaan siitä, että heillä on näin mahdollisuus lähettää lapsensa kouluun – ja ehkä jonain päivänä kouluttautua itsekin lisää. Samanlaisia onnistumisia tahdomme nähdä lisää tulevaisuudessa: naisia, jotka voimaantuvat työstään ja äitejä, jotka saavat taloudellista turvaa, itsenäisyyttä sekä mahdollisuuden auttaa lapsiaan eteenpäin. Äitienpäivän lähestyessä voimme suositella lahjaksi jotain ajatonta ja kestävää. Entäpä jos antaisit äidin valita kotiin uuden maton? Itse tuotetta on hetki odoteltava mattopajalta, mutta kun se saapuu kotiin, se on ikuinen muistutus siitä, kuinka kauniin sisustuselementin lisäksi se on tekijälleen askel kohti tasa-arvoa.

marokkolainen-beni-ouarain-matto-aito-villaa-suoraan-marokosta