Me Sukhilla olemme aina kiinnostuneita erilaisista sisustufilosofioista ja tavoista suhtautua kotiin ja sen henkeen. Yksi merkittävimmistä ajatussuuntauksista on fengshui-oppi, johon kuuluu keskeisenä baguakartta, jonka avulla määritellään oman elämän osa-alueiden sekä kodin sisustuksen yhteys. Baguakartta onkin tärkein työkalu kun haluat saada kodin fengshuin kohdalleen, jolloin ikivanhaan kiinalaisiin filosofiaan perustuvat elämänenergiat pääsevät virtaamaan vapaasti.

Fengshuissa pyrkimys on saada hyvä energia, chi, virtaamaan vapaasti ja siinä hyödynnetään fengshui-opille keskeisimmät työvälineet, eli värit. Värit vaikuttavat viiteen elementtiin, eli puuhun, veteen, metalliin, tuleen ja maahan. Jotta voit luoda kotiisi sellaisen energian, jota haluat, on hyvä tutustua näihin elementteihin ja niiden väreihin – ja etsiä sitten juuri sinun tilaasi ja elämäntilanteeseesi toimivimmat yhdistelmät. Baguakartan laatiminen ei tapahdu aivan kädenkäänteessä, mutta siihen voi myös pyytää apua ammattilaisilta. Sukhimatot tahtovat myös vinkata muutamia mattoja, jotka sopivat tähän oppiin erinomaisen hyvin.


Kahdeksan fengshui alueen merkitykset

Pohjoinen bagua-alue

Elämänalue: tuo onnea uralle ja elämänpolulle

Fengshui elementti: vesi

Värit: sininen ja musta

Sisustuksessa:

 1. Löydä ne alueet kodistasi jotka osuvat baguakartan pohjoiselle alueelle.

 2. Lisää vesielementtejä. Käytä mielikuvistustasi: kyseessä voi olla vaikkapa taideteos, kankaita, tyynyjä, verhoja tai vaikkapa kaunis tapetti. Pienen vesiputouksen tai suihkulähteen uskotaan olevan erittäin tehokas, sillä se yhtä aikaa rauhoittaa ja raikastaa alueen energioita. Käytä paljon voimakkaita elementtejä erottaaksesi alue ja tuodaksesi sille runsaasti hyvää energiaa.

 3. Käytä paljon sinistä ja mustaa vesielementtien rinnalla. Makuuhuoneessa musta tai voimakas sininen voivat olla liian hallitsevia värejä, mutta myös vaaleansininen rauhoittavalla vaikutuksellaan toimii hyvin. Matoistamme suosittelemme turkkilaisia tilkkumattoja, joista voimakas turkoosi tai jäänsininen sopivat alueelle täydellisesti.

 4. Puu heikentää veden voimaa, ja metalli taas vahvistaa sitä. Kannattaa siis välttää puisia esineitä ja vihreitä sävyjä tällä alueella.

 5. Vesielementin pariksi sopii hyvin peilit. Fengshuissa peilejä suositellaan moneen eri tilanteeseen, sillä niiden avulla voi ohjata energioita.

sininen-feng-shui-energia-vesi-elementti

Koillinen bagua-alue

Elämänalue: oppiminen, kehittyminen ja henkinen kasvu

Fengshui elementti: maa

Värit: hiekka, beige, keltainen

Sisustuksessa:

 1. Etsi ne alueet kodistasi jotka osuvat baguakartan koilliselle alueelle.

 2. Koillinen alue sopii tietoisuuden kasvattamiseen, uusien taitojen ja asioiden oppimiseen sekä henkiseen kasvuun. Maa ja tuli ovat ravitsevia elementtejä, jotka ruokkivat näitä osa-alueita. Ne tasapainottavat energioita ja voimistavat tämän elämänalueen fengshuita.

 3. Lisää luovaa, henkistä taidetta joka kuvastaa sisintäsi. Taiteen olisi hyvä olla maanläheisissä sävyissä; ihonväristä, kultaista, beigeä, lämmintä keltaista ja hiekkaa. Kyseessä voi olla niin maalaukset kuin esimerkiksi pienet patsaat tai muut sisustusesineet. Alueelle sopivia värejä löytyy paljon perinteisissä kiinalaisissa esineissä, keltaisissa kristalleissa sekä mm. suolalampuissa. Esimerkiksi tämä kullan ja beigen värinen moderni itämainen matto sopii tilanteeseen erinomaisesti.

 4. Ota mukaan myös tulen elementtejä: mikäli mahdollisuutta takkaan ei ole, sytytä kynttilöitä, hyödynnä taidetta tai esimerkiksi tapetti, jossa kuvataan auringonlasku tai tulta, ota rohkeasti käyttöön oranssia ja punaista.

bagua-kartta-feng-shui-koillinen-alue-suolalamppu

Itäinen bagua-alue

Elämänalue: tuo hyvää onnea perheelle ja parantaa terveyttä

Fengshui elementti: puu

Värit: ruskea ja vihreä

Sisustuksessa:

 1. Määrittele kotisi baguakartan itäinen alue.

 2. Tämä alue yhdistetään perheeseen sekä fyysiseen, emotionaaliseen ja henkiseen hyvinvointiin. Vanhempien sukupolvien kunnioittaminen sekä omien juurien tunteminen on tärkeä osa tasapainon saavuttamista tällä alueella. Siinä auttaa myös perhesuhteiden vahvistaminen, ja käytännössä sitä voi toteuttaa sisustuksessa laittamalla esille valokuvia perheestä ja suvusta.

 3. Puuelementtejä on helppo lisätä hankkimalla suuria, eloisia kasveja sekä yrttejä, puisia huonekaluja ja sekoittamalla mukaan vihreän ja ruskean eri sävyjä esimerkiksi tyynyissä tai vilteissä. Vihreä tai hiekanvärinen seinä sopii myös tarkoitukseen erinomaisesti, ja lisää mukaan erilaisia vihreitä ja ruskeita yksityiskohtia kuten esimerkiksi kiviä. Miten olisi kaunis beige matto?

 4. Valitse tällä alueelle pystysuoria elementtejä: suoraan ylöspäin kasvavia kasveja kuten esimerkiksi bambua, pylväitä, korkeutta tuovia tavaroita. Pitkä ja kapea, puukehyksinen peili on mitä parhain hankinta tälle alueelle.

feng-shui-bagua-kartta-bambu-beige-hiekka-itäinen-alue

Kaakkoinen bagua-alue

Elämänalue: onnea vaurauden muodossa

Fengshui elementti: puu

Värit: ruskea ja vihreä

Sisustuksessa:

 1. Etsi kotisi kaakkoinen alue baguakartan perusteella.

 2. Mikäli kaipaat taloudellista turvaa tai tahdot vain kasvattaa rahavirtoja, kannattaa panostaa tähän fengshuin osa-alueeseen. Mikäli tämän alueen fengshui on kohdallaan, se tuo lisää energiaa niin materiaalisen kuin emotionaalisen vaurauden kasvattamiseen.

 3. Suosi samoja vihreitä ja ruskeita esineitä joita on suositeltu koilliselle bagua-alueelle: jälleen kerran parhaiten toimivat puiset esineet ja viherkasvit.

 4. Lisää yksityiskohtia ja pieniä esineitä tuomaan runsautta tilaan: kultaisia esineitä kuten kynttilänjalkoja tai kolikoita, kristalleja, kiviä tai silkkiä, ylellisiä kasveja, eksoottisia puisia huonekaluja tai esimerkiksi korkea, kultareunuksinen peili. Mikä tahansa rikkautta henkivä elementti tuo mukanaan oikeaa energiaa; mikä olisikaan ylellisempi kuin arvokas, käsinsolmittu matto?

kasin-solmittu-matto-feng-shui-olohuone-puu-elementti

Eteläinen bagua-alue

Elämänalue: tämä alue korreloi maineen ja menestyksen kanssa

Fengshui elementti: tuli

Värit: punainen, violetti, pinkki, syvä oranssi ja voimakas keltainen

Sisustuksessa:

 1. Etsi kotisi eteläinen alue baguakartan perusteella.

 2. Kun olet tulen alueella, tiedät tulleesi kodissasi paikkaan jossa voit vaikuttaa siihen millainen maine sinulla on. Tällä alueella työstät niin kuuluisuutta ja kunniaa kuin suosiota ja imagoasi.

 3. Kun haluat saada tämän alueen ”syttymään”, käytä tietenkin kynttilöitä, tai jos mahdollista niin takkaa. Kaikki valonlähteet ovat arvokkaita. Tulta ja aurinkoa kuvaava taide toimii myös hyvin, kuten auringonlaskua kuvaavat kuvat. Esineiden muodossa suosi kolmiota ja pyramidimuotoa. Valitse matot, verhot, tyynyt ja pienet sisustusesineet punaisen eri sävyissä, pinkkeinä, liilana ja intensiivisen oranssina.

 4. Laita näytille kaikki ne esineet ja tavarat, jotka kertovat menestyksestä elämässäsi: diplomit, palkinnot, pokaalit sekä taide.

oranssi-tuli-takka-kynttilat-matto-fengshui

Lounainen bagua-alue

Elämänalue: lisää onnea rakkaudessa ja ihmissuhteissa

Fengshui elementti: maa

Värit: Hiekka, beige, keltainen

Sisustuksessa:

 1. Määrittele kodin lounainen alue baguakartan perusteella.

 2. Tämä alue on omistettu kaikille elämäsi ihmissuhteille, niin perheelle, kumppanille, avioliitolle, työkavereille kuin ystävillekin. Tämän alueen korostaminen ja kehittäminen hyödyntää energioillaan kaikkia ihmissuhteitasi. Ja sinkuille luvassa voi olla lisää romantiikkaa!

 3. Maa on ravitseva elementti, joka tasapainottaa energioita ja vahvistaa alueen fengshuita.

 4. Parhaiten tarkoitusta palvelevat maanläheiset sävyt, kuten hiekka, ihonväri, kulta, beige ja lämmin keltainen. Hyödynnä näitä sävyjä patsaissa ja muissa koriste-esineissä, kristalleissa, kodin tekstiileissä ja muista ottaa mukaan myös kiinalainen ying yang-symboli, joka sopii teemaan.

 5. Laita esille esineitä, jotka lisäävät romanttista tunnelmaa, oli kyse sitten kukista, kynttilöistä tai tärkeimmistä valokuvista.

makuuhuoneen-feng-shui-tuli-ementti-matto

@nikavintage

Läntinen bagua-alue

Elämänalue: lisää luovuutta ja leikkisyyttä

Fengshui elementti: metalli

Värit: valkoinen, harmaa, hopeinen, metallin sävyt

Sisustuksessa:

 1. Löydä kodin läntinen alue baguakartan perusteella.

 2. Tämä osa kodistasi on omistettu luovuudelle, onnellisuudella, terveydelle, hauskanpidolle, elämästä nauttimiselle ja lapsenomaiselle riemulle. Jos olet taiteilija tai tahdot vahvistaa taiteellista ulosantiasi, kannattaa panostaa tähän alueeseen kunnolla. Tällä alueella vahvistuu myös suhteesi lapsiisi, sillä tämä alue tukee lapsia kasvussaan. Alue voi myös auttaa hedelmällisyyteen.

 3. Tätä aluetta hallitsee metalli, joten nyt kannattaa hankkia kotiin metallisia esineitä; kuparia, pronssia, hopeaa – näillä voimilla vapautat energiat läntisellä bagua-alueella. Metallia on helppo lisätä sisustukseen kehyksissä, henkisissä patsaissa, metallissa veistoksissa ja ripustuksissa, jopa säilytyksessä. Suosi erityisesti pyöreää muotoa.

 4. Tekstiileissä valitse esimerkiksi valkoisia tyynyjä, harmaita mattoja, ihonvärisiä, kultaisia tai hopeisia verhoja, vilttejä ja pöytäliinoja. Perinteiset kiinalaiset koriste-esineet, kristallit ja erilainen taide tukee alueen voimistumista.

 5. Valitse esille tavaroita, jotka saavat sinut tuntemaan olosi nuoreksi, vapaaksi, uteliaaksi ja innokkaaksi. Myös lasten kuvat, piirustukset ja askartelut ovat erittäin tervetulleita tälle alueelle.

kivimatto-osana-kodin-feng-shui-sisustusta

@casa.msc, @art_cora_

Luoteinen bagua-alue

Elämänalue: lisää onnea matkailussa, avuliaiden ihmisten kohtaamisessa ja siunauksissa

Fengshui elementti: metalli

Värit: valkoinen, harmaa, hopea, metalli

Sisustuksessa:

 1. Tunnista kotisi luoteinen bagua-alue baguakartan avulla.

 2. Tällä alueella mahdollisuudet ja oikea ajoitus on kaikki kaikessa. Oli kyse sitten uusista työtilaisuuksista, ihmissuhteista tai verkostoitumisesta. Ollapa oikeassa paikassa oikeaan aikaan! Kun tämä alue on kunnossa, vedät puoleesi juuri oikeita ihmisiä kussakin elämäntilanteessa. Jos haluat tavata uusia ihmisiä, seikkailla ja saada uusia mahdollisuuksia esim. työrintamalla, tällä alueella kannattaa petrata. Pian voit jo laskea siunauksiasi!

 3. Seuraa samoja ohjeita kuin läntisellä bagua-alueella, jota myös hallitsee metallielementti. Poikkeuksena kuitenkin se, että luoteisella bagua-alueella kannattaa suosia ovaalia muotoa sisustusesineissä.

 4. Käytä kuvia ja esineitä paikoista, joihin haluaisit reissata. Kirjoja, patsaita, mitä vain sinua inspiroivia asioita, jotka rohkaisevat seikkailuille ja innostavat matkustamaan. Myös kuvat niistä ihmisistä, jotka ovat auttaneet sinua elämässäsi, ovat eduksi.

matkailu-inspiraatio-patsas-feng-shui

Nyt olet valmis muuttamaan kotisi energiakenttiä! Mikä elämänalueesi kaipaa eniten fengshuin apua? Entäpä mikä Sukhin matto sopii parhaitan auttamaan sinua saavuttamaan harmonian kotiisi?