Meiltä Sukhilta kysytään usein sitä, mikä matto olisi käytännöllinen ja sopisi parhaiten esimerkiksi käytävään tai eteiseen. Koska kaikki mattomme ovat luonnonmateriaaleista valmisettuja, suurin osa villaa ja joissain matoissa on mukana esimerkiksi hamppua, vuohenkarvaa tai ekologista bambusilkkiä, ne ovat hieman herkempiä lialle ja kosteudelle kuin tekokuidusta tehtaissa valmistetut matot. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö valikoimastamme löytyisi mattoja, jotka kestävät kovaa käyttöä siitäkin huolimatta, että ovat käsityötä. Haluamme esitellä teille muutaman suosikkimme valikoimasta: mattoja, jotka sopivat niihin paikkoihin joissa ulkonäön lisäksi matolta vaaditaan lujuutta ja käytännöllisyyttä.

ohut-matto-joka-sopii-eteiseen-tai-olohuoneeseen

@whatever_happened_to_miss_wolf

Ohuet, intialaiset matot sileää kudontaa

Sileät punosmatot Intiasta ovat varmasti mattokokoelmiemme lujatekoisimpia yksilöitä. Intiassa näitä mattoja valmistavat usein miehet, sillä niiden tekemiseen tarvitaan paljon fyysistä voimaa. Matto on tehty 100% villasta, joka on kotoisin Uudesta-Seelannista ja joka sitten käsitellään Pohjois-Intiassa mattopajallamme, jossa villa myös värjätään. Kaikki tuotantoprosessit tehdään käsin, joten raaka-aineiden on oltava laadukkaita ja käytettävien aineiden ekologisia ja turvallisia myös matontekijöille. Lopputuloksena on ohut, tiukasti kudottu matto jossa on hauska, eläväinen pinta. Mattoa löytyy neljässä maanläheisessä värissä, ja nämä värit antavat myös anteeksi pienen lian. Sivuiltamme löytyvät puhdistusohjeet matoille, joihin kannattaa tutustua valmiiksi, mikäli joskus sattuu tapahtumaan isompi vahinko – silloin on parempi toimia nopeasti.

kaytava-matto-sileaa-punosta-1cm-paksu

Turkkilaiset tilkkumatot ovat aitoa vintagea

Jos kaipaat eteiseen persoonallisen, värikkään maton, jollaista ei ole toista samanlaista… sitten kannattaa valita turkkilainen tilkkumatto. Nämä matot ovat valmistettu kierrätysmateriaaleista: vanhoista kilim-matoista, jotka on sitten pesty, tarvittaessa korjattu ja vielä värjätty jotta siitä on sen jälkeen voitu ommella jotain aivan uutta ja ainutlaatuista. Jokainen matto on erilainen yksilö, jonka rohkean värin alta näet vuosikymmeniä vanhan maton alkuperäisen kuvioinnin. Parasta näissä matoissa on niiden monipuolisuus: ne toimivat todella hyvin erilaisissa tiloissa, ja kuten kaikki mattomme, myös turkkilaiset matot ovat räätälöitävissä. Voit siis valita koon tarpeesi mukaan, ja esimerkiksi pitkä ja kapea matto käytävään onnistuu matontekijöiltämme muutamassa viikossa. Istanbulin mattopajallamme loihditaan näitä ohuita, mutta tukevia mattoja uusiin koteihinsa ja me rakastamme näitä ekologisia, eettisiä klassikoita.

turkkilainen-vintage-matto-varikas-kilim-kotiinMatot ovat käyttöesineitä, mutta oikealla huolenpidolla ne kestävät sukupolvelta toiselle. Matto voi olla perintöaarre, kunhan sitä pidetään rakkaudella. Säännöllinen imurointi, kosteudelta suojaaminen sekä tarvittaessa ammattilaisen suorittama pesu ovat hyvä alku pitkälle suhteelle maton kanssa. Jokaiselle mattomallille löytyy sivuiltamme yksilölliset ohjeet, ja asiakaspalvelumme neuvoo mielellään tarkemmin mattojen huoltoon liittyvissä kysymyksissä.