Jokin aika sitten esittelimme ylpeinä uuden intialaisen mattokokoelman, joka koostui kahdesta lähes identtisestä mallistosta. Sukhin modernit itämaiset matot valmistetaan Intiassa ja niitä tehdään kahdella perinteikkäällä tekniikalla, joko käsin solmimalla tai tuftaamalla. Kumpikin tapa vaatii tekijältään runsaasti ammattitaitoa ja osaamista, ja molempiin mattoihin käytetään samoja laadukkaita raaka-aineita eli Uudesta-Seelanista tulevaa villaa sekä ekologista bambusilkkiä, joka säästää silkkitoukkia tavanomaiseen verrattuna – ja tuntuma on silti ylellisen pehmeä ja sileä. Entä mitä eroa näillä matoilla on?

modernit-itamaiset-matot-kahdella-eri-metodilla

Käsinsolmittu matto on luksusta

Käsin solmituilla matoilla ei syystä ole maine ylellisyystuotteina ja perintökalleuksina. Ne eivät ole missään nimessä mikään edullinen hankinta, vaan usein pitkän harkinnan jälkeen tehty investointi. Käsin solmittujen mattojen arvo usein nousee, sillä tällä traditiolla on yhä vähemmän osaajia ja taitavista käsityöläisistä kilpaillaan.

gouri-matto-turkoosi-harmaa-kasin-solmittu-aito-villamatto

Solmitun maton valmistus aika on jopa kolme kuukautta, sillä jokainen solmu todella tehdään käsityönä. Se tarkoittaa yhden päivän aikana jopa 10 000 solmua. Tällainen työ vaatii ajan lisäksi kärsivällisyyttä, sorminäppäryyttä ja klassisen kudontatekniikan vahvaa hallintaa. Erityisen haastavaksi työn tekee se, että modernien itämaisten mattojen kuvioinnit ovat usein kiehtovia, mutta samalla varsin monimutkaisia.

Me Sukhilla uskomme paitsi käsityöperinteen vaalimiseen myös siihen, että ammattilainen ansaitsee työstään kunnon korvauksen. Intialaiset artesaanimme saavatkin oikeudenmukaisen palkkion työstään, joka on noin 2-3 kertaa korkeampi kuin alueen keskivertoansio. Noudatamme Reilun kaupan periaatteita ja tarjoamme työntekijöillemme turvallisen ja joustavan työpaikan.

intiassa-valmistettuja-reilun-kaupan-mattoja

Käytännöllisempi käsintuftattu matto

Mikäli itämainen matto kiehtoo, on meillä tarjota myös hieman edullisempi malli. Kyseessä on käsintuftattu itämainen matto, joka valmistetaan tuftauspyssyä käyttämällä. Tämäkin matto on käsityötä, yleensä vain yhden matontekijän taidonnäyte, mutta tuftaus on nopeampi tapa saattaa matto valmiiksi ja näin ollen myös asiakkaalle hieman halvempi. Myös tämä tapa vaatii tarkkuutta ja kokemusta, ja varsinkin loppuvaiheessa jossa maton nukka tasoitetaan ja villamatto pestään, tarvitaan myös työkavereilta apua. Lopputulos on samanlainen eksoottinen, värikäs matto kuin käsinsolmittu itämainen matto, hieman vauhdikkaammin valmistettuna.

intialainen-matto-valmis-verkkokaupasta-kotiin-nopeasti

Moderni itämainen matto on persoonallinen lisä mihin tahansa tilaan. Useasta kauniista väristä löydät varmasti sisustukseesi sointuvan yhdistelmän, ja mattojen yksityiskohdat tarjoavat loputtomasti ihmeteltävää. Mattomme valmistetaan aina tilauksesta, eli teemme mattosi juuri sinulle. Vaikka sitä joutuu hetken odottamaan, lupaamme, että se on odotuksen arvoinen!