Sukhin kansainväliset matot lienevät monelle jo tuttuja. Marokosta saapuvat perinteiset Beni Ouarain-matot, Turkista vintagehenkiset tilkkumatot ja Nepalista klassikkomme, huopapallomatot. Nyt kuitenkin eräästä pohjoisintialaisesta kylästä lähtee yhä useammin pitkulainen paketti maailmalle, ja sen sisältä löytyy joku neljästä erilaisesta intialaisesta matosta Sukhin valikoimasta. Oli kyseessä sitten leikatusta huovasta valmistettu huopamatto, suljetuista lenkeistä valmistettu villamatto, huovutettu kivimatto tai huovutetusta langasta valmistettu huopamatto voit olla varma, että se on muuttanut tekijänsä elämän.  

Mikä intialainen villamatto

 

Uusia tapoja pitää huolta perheestä

Yli miljardin asukkaan taianomaisessa Intiassa maatalous on merkittävin tulonlähde monelle perheelle. Se ei kuitenkaan ole varmin tapa ansaita elanto, sillä tulot riippuvat säästä ja sadosta, vuodenajoista ja kysynnästä. Intian maaseudulla ei kuitenkaan ole juuri vaihtoehtoja, ja niitä Sukhi haluaa toiminnallaan luoda. Sukhin tiimi vieraili Pohjois-Intian syrjäseudulla kylässä, jossa mattojamme valmistetaan, ja sai nähdä lyhyessä ajassa paljon myönteisiä muutoksia alueella. Niistä merkittävin oli säännöllinen ja turvattu toimeentulo ja paikallisten ilo ja ylpeys työstään, joka mahdollistaa käsityöperinteen ylläpidon, lasten kouluttamisen sekä tulevaisuuden suunnittelun.

 

Sukhin intialaisia mattoja valmistaa yli 80 lahjakasta ja omistautunutta käsityöläistä, joista suurin osa on miehiä! Huovutetut kivimatot ovat paikallisten naisten käsialaa, kun taas muut intialaiset mattomme ovat miesten taidonnäytteitä. Suurimmalla osalla intialaisista työntekijöistämme ei ole muodollista koulutusta vaan heidät on palkattu työn tarpeen perusteella ja koulutettu kokeneiden kutojien toimesta. Kysyimme matontekijöiltämme, mitkä ovat heille kolme tärkeintä asiaa työssään, ja he vastasivat näin: Joustavuus, 2-3 kertaa alueen keskipalkkaa korkeammat ansiot sekä mahdollisuus kokea ylpeyttä työstään.

 

Mitä sitten tarkoittaa työntekijöidemme arvostama joustavuus? Monet matontekijöistämme työskentelevät osa-aikaisesti, sillä he hoitavat myös lapsia kotonaan. Olemme tarjonneet heille myös mahdollisuuden tehdä töitä kotona, ja useat ovat tarttuneet tilaisuuteen yhdistää perhe-elämä ja työnteko. Silloin matontekijä kutoo maton kotonaan ja tuo valmiin maton Sukhin paikalliselle työpajalle, josta se lähetetään uudelle omistajalleen. Käsityöläisten työolosuhteet ovat meille sydämen asia, ja työpajamme ovat pieniä yksiköitä, joissa työntekijöillä on tilaa toimia. Emme usko, että ahtaissa ja meluisissa halleissa valmistuu laadukkaita sisustustuotteita. Intialaiset työntekijämme pitävät vapaata yleensä noin kolme kuukautta vuodessa, elämäntilanteestaan riippuen, ja pyrimme tarjoamaan työntekijöille parhaat mahdolliset edellytykset yhdistää työskentely Sukhilla, perhe-elämä ja muut velvoitteet.

 

Villa- ja huopamattojen valmistus

 

Eettisyyttä ei voi laskea vain rahassa 

Matot siis voivat muuttaa maailmaa. Kyse ei ole pelkästään oikeudenmukaisesta, kunnollisesta palkkiosta jonka työntekijämme ansaitsevat vaan mahdollisuudesta tehdä töitä ja pitää huolta perheestä omalla kotiseudulla, työpäivistä joihin mahtuu iloa, taukoja ja naurua työtovereiden kanssa ja työolosuhteista, jotka eivät vaaranna työntekijöidemme hyvinvointia. Mattojen materiaalina on Uudesta-Seelannista tuotu ensiluokkainen lampaanvilla ja käyttämämme värit myrkyttömiä ja mahdollisimman luonnonmukaisia, jotta ne eivät allergisoi niin kutojiamme kuin mattojen uuden kodin asukkaita. Intialaiset työntekijämme ovat olleet ylpeitä paitsi uusista taidoistaan, jotka heille on opettaneet paikallisten perinteiden osaajat, myös alusta loppuun itse tehdyistä matoista. Toivomme, että matoista on yhtä paljon iloa myös teille.