Sukhilla on yhteensä kuusi mattopajaa neljässä eri maassa. Maat eivätkä mattopajat ole valikoituneet meille sattumalta, vaan jokaiseen liittyy tarina: perinne, jonka haluamme oppia, historiaa, jota haluamme vaalia ja jotain kaunista, jonka haluamme jakaa asiakkaidemme kanssa. Jokaisella mattopajalla on omat mattonsa valmistettavana. Kaikki matot valmistetaan käsin, eikä kyseessä ole massatuotanto. Yksi Sukhin periaatteista on ylläpitää paikallisia käsityöperinteitä, ja työllistämme mielellämme myös heitä, jotka eivät ennestään osaa matontekoa: on mahtavaa päästä opettamaan tätä taitoa eteenpäin, ja taata näin sen jatkuvuus.

sukhimatot-myy-aitoja-marokkolaisia-beni-ouarain-mattoja

Beni Ouarainit, Marokon aarteet

Harvalla matolla on niin uljasta historiaa kuin marokkolaisilla Beni Ouarain-matoilla. Nämä nimenomaan naisten kutomat villamatot kertovat omia tarinoitaan vuorilla elävien, vaeltavien berberiheimojen arjesta, taruista ja elämästä. Jokaisen Beni Ouarain-maton kuuluu olla uniikki, tekijänsä näköinen taideteos, jonka symboleihin ja kuvioihin kiertyy tarina. Myös mattoihin käytettävä villa on paikallista, vuoristossa laiduntavan lammasrodun erityisen hienoa karvaa, joka tekee matosta pehmeän kuin pilvi. Nämä perinteet ovat ovat satoja vuosia vanhoja, ja tiiviit, jopa raskaat berberimatot ovat palvelleet monella tapaa vaihtelevassa ilmanalassa eläviä marokkolaisia.

Hauskat huopapallot nepalilaisittain

Värikkäät nepalilaiset huopapallomatot ovat ensimmäinen tuote, jotka otettiin Sukhin valikoimaan. Sukhin perustajapari Nasia ja Wouter ihastuivat iloisiin käsitöihin matkallaan Nepalissa, ja siitä alkoi Sukhin tarina. Nepal on kuuluisa monista eri käsityömuodoista, jotka paikalliset hallitsevat, ja huovutustekniikkaa hyödynnetään laajalti. 

varikas-huopapallo-matto-nepalista-kasityona-vain-villaa

Kirjavien kankaiden lisäksi esimerkiksi erilaiset veistokset ja puun kaiverrus ovat suosittuja tapoja toteuttaa itseään. Moniväriset huopapallomatot sopivat täydellisesti osaksi nepalilaisia käsityökulttuuria, joka kunnioittaa värejä ja raaka-aineita.

Itämaista mystiikkaa intialaisilla matoilla

itamaiset-matot-kasin-solmittuina-tai-tuftattuina

Uudet, modernit itämaiset mattomme valmistetaan Intiassa kahdella eri tekniikalla, käsin solmimalla ja tuftaamalla. Mattojen valmistamisen taidon sanotaan olevan Intiasta kotoisin, joten on itsestäänselvää että haluamme olla osaltamme nauttimassa tästä taiteenmuodosta, jonka juuret ulottuvat 1500-luvulle. Uudessa mallistossamme on otettu vaikutteita klassisista persialaisista matoista tutuista kuvioista, ja tuotu niitä tähän päivään lisäämällä malleihin rouheutta ja rohkeita yksityiskohtia, asiaan kuuluvia loistavia värejä unohtamatta. Mattojen valmistaminen vaatii runsaasti aikaa ja osaamista, joten varauduthan siihen, että nämä käsintehdyt aarteet saapuvat kotiisi vasta viikkoja tilaamisen jälkeen.

Turkkilaisten taidonnäyte: tilkkumatot

Turkkilaiset vintagemattomme ovat monipuolisia, käytännöllisiä ja kertovat kilim-mattojen kestävyydestä: ne valmistetaan useita vuosikymmeniä vanhoista matoista, raaka-aineena villan lisäksi vuohenkarva ja hamppu, ja niitä metsästetään ympäri Turkkia. Meistä on mahtavaa, että vielä värjäyksen ja mahdollisen korjauksen jälkeen jokaisessa mattotilkussa näkyy alkuperäisen materiaalin kuviot. Jos nämä matot voisivat puhua, niillä olisi varmasti paljon mielenkiintoisia tarinoita kerrottavinaan!

pinkki-tilkkumatto-vintagea-boho-kodin-olohuoneessa

@marianne_sant