Sisustustrendit vaihtuvat säännöllisin väliajoin, ja esiin tulee sisustusfilosofioita ja suuntauksia, joiden mukaan monet haluavat kotinsa laittaa. On hyggeilyä, skandinaavista minimalismia, värikästä boho-kotia. Oli tyylisi millainen tahansa, on meidän mielestämme yksi periaate niin sisustamisessa kuin missä tahansa muussakin kuluttamisessa yli muiden: osta vähemmän. Ei tietenkään kuulosta järkevältä, että verkkokauppa kannustaa vähentämään shoppailua, mutta me tahdomme luottaa laatuun, elinikäisiin esineisiin ja siihen, että hyvin huolettu tavara säilyttää arvonsa ja kestää aikaa.

Tilaustyötä, käsityötä

Sukhin mattoja joutuu, tai saa, odottaa mattomallista riippuen muutamasta viikosta jopa kuukausiin. Esimerkiksi berberimatot ja käsinsolmitut itämaiset matot vaativat usein yli kymmenen viikkoa käsityöläiseltä, joka maton valmistaa. Ne ovat yksityiskohtaista käsityötä, ja huolellinen valmistus ei käy hetkessä. Varastomyymälästämme löytyy muutamia mattoja heille, jotka eivät malta odottaa, mutta monet myös arvostavat sitä, että matto valmistetaan juuri heille. Koska jokainen matto on tehty juuri tilaajansa kotiin, meillä on mahdollisuus räätälöidä mattoja niin koon, värien kuin jopa designinkin osalta. Näin on mahdollista tehdä yksi täydellinen matto käsityönä.

marokkolaisia-mattoja-suoraan-marokosta-ostajalle-ei-tullimaksua

Meillä ei myöskään ole mattoja varastossa odottamassa ostajaa. Vaikka se tarkoittaa hetkellistä odottamista asiakkaalle, se merkitsee myös ympäristöystävällisempää tuotantoa sekä edullisempaa hintaa. Emme maksa turhaan mattojen kuljettamisesta ympäri maailman, vaan ne toimitetaan – ilmaiseksi tietenkin – suoraan mattopajalta uuteen kotiinsa. Matot ovat uunituoreita, eikä niitä säilytetä pitkiä aikoja varastoissa tai rekoissa. Tämän ansiosta matot eivät myöskään tarvitse ylimääräisiä kemiallisia käsittelyitä tai tuholaistorjuntaa, sillä ne kulkevat suoran matkan tekijältä uudelle omistajalleen. Olemme ylpeitä lyhyestä tuotantoketjustamme, sillä kun avaat mattopaketin löydät sieltä terveiset tekijältä, ja saat olla ensimmäinen ihminen joka uuden maton näkee.

intialainen-matto-valmistettu-villasta-kutomalla-valkoinen

Laatua perinnöksi


Ennenvanhaan käsintehdyt matot olivat arvotavaraa, joka kävi valuutastakin. Jokaisella alueella on oma mattoperinteensä, mattoihin liittyviä uskomuksia sekä käyttötapoja. Meistä on oikeastaan hieman surullista, että näin perinteinen käsityötraditio on alkanut unohtua ja tilalle tullut halpoja kopioita klassikoista. Tahdomme omalta osaltamme ylläpitää tätä taitoa ja myös kannustaa ihmisiä palaamaan perinteisten mattojen pariin: laadukas, luonnonmukaisista raaka-aineista valmistettu, käsin kudottu matto on aarre, johon kannattaa investoida. Matto ei ole vain kaunis sisustuselementti vaan kovaankin käyttöön tarkoitettu osa asuntoa, jonka tehtävänä on eristää ääntä ja lämpöä sekä suojata pintoja, ja tietenkin tarjota pehmeä alusta paljaille jaloille.

kasinsolmittu-intialainen-matto-kuvioitu-hopea-sininen

Kaikilla matoillamme on kahden vuoden laatutakuu, mutta ne ovat valmistettu kestämään sukupolvelta toiselle. Koulutamme artesaanejamme jatkuvasti, ja tahdomme pitää huolen siitä, että heillä on hyvät edellytykset valmistaa ikuisesti aikaa ja käyttöä kestäviä mattoja.