Yksivärisiä, monivärisiä, villaa, hamppua tai kilimiä - Sukhin itämaisten tilkkumattojen valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Patchwork-matto on helppo yhdistää monenlaiseen sisustukseen. Niiden ihanat luonnonmateriaalit sopivat niin kesään kuin talveenkin.

picture1-erilaiset-patchwork-matot-tilkkumatot
 

4 erilaista tilkkumattoa

Sukhimatot.com -sivustolta löydät neljä erilaista tilkkumattojen valikoimaa. Olemme halunneet tarjota asiakkaillemme valinnan mahdollisuuksia ja varmistaa, että jokainen löytää tarpeisiinsa ja omaan makuunsa sopivan maton valikoimastamme.

 
  1. 1. Värjätyt itämaiset tilkkumatot

Värjätyt patchwork-matot valmistetaan aidoista itämaisista matoista, jotka värjätään uudelleen, kun matto on ommeltu yhteen. Tämä antaa matolle kauniin elävän pinnan, kun maton alkuperäiset värit ja kuviot kuultavat värjäyksen läpi. Värjättyjen mattojen sävyt ovat vahvoja ja hehkuvia, mutta valikoimassamme ovat myös hillitty valkoinen ja ruskea. Värjätty itämainen patchwork-matto sopii rohkeaan ja moderniin sisustukseen. Voit suunnitella myös oman tilkkumaton yhdistelemällä erivärisiä paloja.

 
  1. 2. Kelim-tilkkumatot

Kelim-mattojen kudonta on sileä, maton pinnassa ei siis ole lainkaan nukkaa. Tekniikka on ikivanha, ja kelim-matoissa onkin rustiikkisen antiikin tuntua. Myös kelim-matot värjätään, mutta mattojen alkuperäinen kuviointi näkyy kauniisti värjäyksen alta.

 
  1. 3. Caput-tilkkumatot

Caput-mattojemme materiaalina käytetään myös kilim-mattoja, ja ne saavat tyypillisen mustan raidoituksensa tummista vuohenkarvoista, joista matto on kudottu. Raidat ovat mattojen kuvioinnissa ikiaikainen perinne, ja Caput-matoissa raidalliset matot saavat aivan uuden elämän.

 
  1. 4. Tilkkumatot hampusta

Turkissa on käytetty perinteisesti myös hamppua mattojen materiaalina. Hamppu on erittäin kestävä ja kaunis materiaali, joka vain paranee vanhetessaan. Hamppumattomme valmistetaan samalla tekniikalla kuin muutkin tilkkumattomme, mutta niiden erityispiirre on niiden erittäin hyvä kulutuksen kestävyys.

 
turkki-itämainen-matto

 

Käsintehdyt matot

Kaikki Sukhin tilkkumatot valmistetaan käsityönä Turkissa, vanhoja matonkudonnann perinteitä kunnioittaen. Maton valmistus alkaa materiaalin hankkimisesta: kaikki tilkkumattomme valmistetaan vanhoista aidoista itämaisista matoista, joita keräämme ympäri Turkkia. Käyttämiemme mattojen ikä on 35-60 vuotta - jos siis haluat suosia kierrätystä sisustuksessasi, patchwork-matto on sinulle sopiva valinta.

 

Matot leikataan ensin paloiksi, jolloin kuluneimmat kohdat vanhoista matoista poistetaan. Sen jälkeen matot pestään ja niistä poistetaan alkuperäistä väriä, ja matot kuivataan auringossa. Maton kappaleet ovat sen jälkeen valmiita koottaviksi yhteen, ja silloin käsityöläisemme pääsevät todella näyttämään taitonsa: maton kappaleet sommitellaan yhteen ja ommellaan käsin. Kun matto on koottu, se värjätään kahteen kertaan kestävän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Lopuksi mattoon ommellaan vielä tausta puuvillasta, jotta se pysyy varmasti koossa, ja sen jälkeen matto onkin valmis aloittamaan matkansa uuteen kotiinsa.

 

Tilkkumaton hoito ja puhdistaminen 

Sinun kannattaa imuroida mattosi säännöllisesti, sillä se pidentää maton käyttöikää. Imurointi irrottaa matosta irtohiekan ja roskat, jotka voisivat muuten vahingoittaa maton kuituja. Kun imuroit mattoasi, kiinnitä erityistä huomiota maton sidontaan ja saumakohtiin. Älä vedä imuria saumojen yli, äläkä jätä sitä maton kulman päälle, sillä se voi vahingoittaa saumoja. Imuroi aina saumojen ja maton sidonnan suuntaisesti.

 

Jos mattoosi tulee tahra, aloita tahranpoisto taputtelemalla tahraa rätillä. Voit kokeilla tahran raaputtamista pois tylsällä veitsellä ennen kuin käytät siihen mitään tahranpoistoainetta. Muutama pisara käsitiskiainetta ja kupillinen lämmintä vettä ovat turvallinen tapa tahrojen poistoon. Joskus tahra voi olla hankala poistaa kotikonstein, ja silloin on parasta jättää mattosi ammattilaisten käsiin.