• SUKHI
  • ASIAKASTUKI
  • Tili
  • Toivelista
  • KORI
  • INSPIRAATIO
Moderni itämainen matto

Itämaiset matot ovat kautta aikojen olleet tunnettuja kestävyydestään ja kauneudestaan. Jo muinaisista ajoista lähtien itämaiset matot ovat olleet haluttua omaisuutta, ja ne ovat onnistuneet säilyttämään arvonsa ja maineensa vuodesta toiseen.

Me rakastamme itämaisia mattoja

Itämaiset matot tulevat pääosin Intiasta, Turkista, Persiasta ja Nepalista. Itämaiset matot ja vaikuttava mattojentekoperinne ovat kestäneet upeasti aikaa. Sukhi onkin ylpeä voidessaan olla osa tätä traditiota.

Itämaiset matot huokuvat runsautta ja lämpöä. Matot ovat katseen ja käytön kestävää taidetta; mattojen tekotapa ja kuvioinnit oma taiteenlajinsa. Mattosi arvo vain kasvaa ajan ja iän myötä.

Käsinkudottujen mattojen perinne

Käsinkudottujen mattojen perinne ulottuu Intiassa satojen vuosien taakse. Kaikista monimutkaisimmat matot kudottiin Mughal-imperiumin aikana. Aikojen saatossa intialaiset matontekijät kehittivät oman yksilöllisen ja tunnistettavan tyylinsä.

Tämänpäivän intialaisiin mattoihin on kudottu kuvioita ja kukka-aiheisia ääriviivoja. Värit ovat intensiivisiä ja kirkkaita. Mattojen materiaalit ovat tarkkaan valitut. Myös mattojen värjäämiseen ja kutomiseen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Lopputuloksena on eloisa ja värikylläinen matto jonka alkuperästä ja tyylistä ei voi erehtyä. Tämä moni-ilmeinen matto sopiikin kotiin kuin kotiin.

Käsinkudottujen-mattojen-perinne

Itämainen matto Sukhin tapaan

Sukhin intialaisen matot on kudottu materiaaleista jotka ovat luonnonmukaisia ja kestävästi tuotettuja. Näet selvästi, että matto on värjätty luonnonvärein ja loimi on vahva ja lujatekoinen. Entä mikä tekee näistä matoista vieläkin houkuttelevampia?

Se, että Reilun kaupan-periaatteella tehdyt mattomme todellakin tuovat elannon käsityöläisillemme.

Käsinsolmitun ja käsintuftatun maton erot

Sukhin käsityöläiset ovat ylpeitä voidessaan tehdä käsityönä sekä solmitut, että tuftatut mattomme. Kummallakin matolla on oma viehätyksensä. Ne herättävät huomion kauneudellaan, mutta solmittu matto tuntuu ja näyttää erilaiselta kuin tuftattu matto. Saanemme kertoa miten.

Käsinsolmitun-ja-käsintuftatun-maton-erot

Käsinsolmittu itämainen matto

Joidenkin mielestä maailmassa ei ole kauniimpaa mattoa kuin käsinsolmittu itämainen matto! Mielipiteeseen on helppo yhtyä kun ymmärtää, miten monimutkainen taidonnäyte on kyseessä. Maton valmistaminen vaatii erityistä taitoa ja tekniikkaa. Lisäksi maton solmiminen käsin vie aikaa. Paljon.

Käsinsolmittu matto onkin suvussa kulkeva arvokas perintö, taideteos ja käyttöesine joka kestää sukupolvelta toiselle.

Käsinsolmittu-itämainen-matto

Käsintuftattu itämainen matto

Käsintuftatut itämaiset matot eivät häviä kauneudessaan käsinsolmituille matoille, mutta koska tuftaus ei ole yhtä työlästä kuin solmiminen, käsintuftatun maton hinta on edullisempi. Tällainen matto onkin mainio valinta silloin kun et ehkä halua sijoittaa suurta summaa saadaksesi upean itämaisen maton.

Nämä matot on tehty kestämään kovaakin käyttöä. Ja oikein hoidettuina Sukhin itämaiset matot pysyvät kutsuvan kauniina vuodesta toiseen.

Tutustu rauhassa mattoihimme, ja poimi se, jonka hinta ja taidokas kuviointi miellyttävät sinua eniten. Me tiedämme, että tulet olemaan tyytyväinen valintaasi.

Käsintuftattu-itämainen-matto

Huippulaatuiset materiaalit ovat itämaisten mattojemme perusta

Me Sukhilla uskomme, että luonnonmukaisista ja aidoista materiaaleista syntyy laadukas tuote. Mitä paremmat raaka-aineet, sitä parempi matto. Laatu on meille ensiarvoisen tärkeää.

Sukhi käyttää mattoihinsa vain korkealuokkaisinta villaa ja bambusilkkiä. Huomaat sen heti, kun katsot ja kosketat mattoasi.

Mattojemme uskomaton kiilto tulee bambusilkistä. Bambusilkki on uudenlainen silkki joka kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Bambusilkki on ympäristöystävällisempää ja kestävämpää kuin muut luonnonsilkit.

Bambu menestyy vaatimattomissa olosuhteissa ja voi silti kasvaa vuodessa yli 20 metriseksi. Perinteisesti silkki kerätään silkkiperhosen toukan koteloista. Mutta bambusilkin tuotannossa ei tarvita hyönteisiä. Bambusilkki on ekologinen tapa tuottaa ylellistä silkkiä ja olemme iloisia voidessamme hyödyntää tätä uutta materiaalia matoissamme.

Huippulaatuiset-materiaalit-ovat-itämaisten-mattojemme-perusta

Ammattitaitoiset kutojamme

Sukhi haluaa tarjota sinulle vain parasta. Siksi myös matonkutojamme ovat alansa parhaimmistoa. He todellakin hallitsevat matonkutomisen jalon taidon.

Jokaisen Sukhi-maton design on matonkutojan hämmästyttävä taidonnäyte. Kun tarkastelet mattosi monimuotoisia kuvioita ja väriyhdistelmiä, ymmärrät, miten paljon kutojien hallitsemaa perinnetietoa ja taitoa mattoihimme sisältyy.

Ammattitaitoiset-kutojamme-Sukhi

Solmutiheys ja kudonta

Sukhin käsinsolmituissa matoissa on korkea solmutiheys (KPSI eli knots per square inch). Korkea solmutiheys on varma tae laadusta. Voit tarkastella, ja jopa laskea Sukhi-maton solmutiheyden kääntämällä maton nurinpäin. Kääntöpuolella on siis väliä kun halutaan varmistua itämaisen maton laadusta.

Me käytämme kahta eri numerosarjaa kuvailemaan Sukhi-maton laatua. Ensimmäinen numero kertoo solmujen lukumäärän 2,5 cm alueella maton leveydessä. Toinen numero kertoo kuinka monta solmua löytyy 10 cm maton pituudessa.

Käytämme tätä mittajärjestelmää koska olemme erityisen tarkkoja mattojemme laadusta. Sukhi-matot saavatkin täydet 10/10 pistettä laatuvertailussa. Mattojemme solmutiheys on uskomattomat 100 solmua 2,5cm x 2,5cm alueella. Eli kaikenkaikkiaan 155,000 solmua neliömetrissä. Kutojamme tekevät siis todella vaikuttavaa työtä.

Solmutiheys-ja-kudonta-modern-mattot

Mattosi tumma ja valoisa puoli

Jokaisessa käsinsolmitussa itämaisessa matossa on ns. “tumma” ja “valoisa” puolensa.

Ilmiölle on selitys. Maton jokainen kuitu asettuu kohtaansa tietyssä kulmassa. Tämän vuoksi kuidut joko heijastavat valoa, tai imevät sitä. Uskomatonta, mutta totta! Mattosi värit näyttävät joko tummemmilta tai kirkkaammilta. Riippuen siitä missä seisot.

Tämä, jos mikä osoittaa käsityötaitoa. Voimmekin ylpeinä sanoa, että jokainen mattomme on kutojansa ainutlaatuinen taidonnäyte.

Mattosi-tumma-ja-valoisa-puoli

Mitä sinun on hyvä tietää maton nukasta

Kun kuljetat kättäsi pitkin mattoa, kosketat samalla mattosi nukkaa. Miltä se sinusta tuntuu? Jos nukka tuntuu sinusta sileältä, kosketat mattosi tummaa puolta. Jos nukka tuntuu karheammalta, kätesi koskettaa mattosi valoa heijastavaa puolta.

Huomaat tietysti eron jo kun katsot mattoasi. Suosittelemme, että otat tämän huomioon kun mietit minne ja miten mattosi aiot laittaa. Onko huone tai tila pimeä? Silloin sinun kannattaa asetella matto niin, että maton valoisa puoli tulee lähelle sisäänkäyntiä. Tämä on mainio kikka jota sisustussuunnittelijat käyttävät. Kokeile, niin näet miksi.