• SUKHI
  • ASIAKASTUKI
  • Tili
  • Toivelista
  • KORI
  • INSPIRAATIO
Näin syntyvät käsinsolmittu ja käsintuftattu villamatto

Sukhin käsinsolmitut ja käsintuftatut villamatot syntyvät taitavien kutojiemme käsissä. Maksamme heille kunnollista palkkaa ja tarjoamme hyvät työskentelyolosuhteet.

Näin-syntyvät-käsinsolmittu-ja-käsintuftattu-villamatto-sosiaalinen-yritys

Nämä kaksi villamattoa eroavat toisistaan. Ne on kudottu eri tekniikoilla. Niiden valmistamiseen käytetty aika ja työvaiheet eroavat toisistaan.

Asiakkaat kysyvät meiltä usein mitä eroa näillä matoilla on. Katsotaanpa.

Miten käsinsolmittu villamatto valmistetaan?

Sukhin käsinsolmitut matot tehdään muinaisella kudontatekniikalla. Matto kudotaan yksittäisistä villapaloista. Palat kiinnitetään kangaspuihin.

kestävä-sukhi-Käsinsolmitt-Sukhi-matto-kudotaan-käsin

Työ tehdään huolellisesti ajan kanssa. Prosessi vaatii poikkeuksellista taitoa. Tuloksena on upea matto. Sukhin käsinsolmittu matto onkin parhaimpia mattoja mitä rahalla voi saada.

Uskomme, että materiaali tekee maton. Siksi käytämme vain korkealaatuisia ja kestäviä materiaaleja kuten villaa ja bambusilkkiä. Vain niitä käyttämällä saadaan ainutlaatuisia käsinsolmittuja mattoja.

Seuraavaksi käsittelemätön villa karstataan ja puhdistetaan. Sen jälkeen se kehrätään kauniiksi langaksi.

Ja kolmas vaihe? Värjäämme langan. Tämä on hyvin tärkeää koska vain värjäämällä langan itse, saamme kaikki ne loistavat värisävyt joita Sukhin käsinsolmituissa matoissa tarvitaan.

tpuuvilla-bambu-silkki-itämainen-matto

Lopuksi alkaa kaikkein vaativin työvaihe. Taitavat käsityöläiset aloittavat maton kutomisen.

Käsinsolmittu Sukhi-matto kudotaan käsin. Työssä ei ole oikopolkuja. Kutominen tapahtuu kangaspuilla jotka on suunniteltu tätä tekniikkaa varten.

Vertikaaliset loimilangat sidotaan kangaspuihin. Loimi on vahvaa ja lujaa lankaa. Loimilangat muodostavat lopulta maton hapsut. Kudelangat kulkevat kangaspuissa vaakasuunnassa ja kietoutuvat yhteen loimilankojen kanssa. Loimi luo kuitenkin maton perustan

Sitten taitavat kutojat ottavat solmut ja sitovat ne loimeen. Solmu leikataan ja sen kiinnittyminen varmistetaan. On todella ällistyttävää, että kokenut kutoja voi solmia mattoon jopa 30 solmua minuutissa! Se tarkoittaa, että yhden päivän aikana kutoja voi solmia jopa 10,000 solmua.

Miten-käsinsolmittu-villamatto-valmistetaan-käsintehty-muokattu

Kannattaa muistaa, että Sukhi-maton kuviot voivat olla todella monimutkaisia. Kuvioiden valmistaminen vie siis runsaasti aikaa.

Lopulta valmis matto pestään. Villalangan luonnollinen kauneus ja kirkkaus tulevat näin esille. Matto saattaa likaantua kutomisen yhteydessä. Pesu irrottaa lian matosta. Pesun jälkeen matto tasoitellaan ja viimeistellään.

Tässä koko valmistusprosessi pähkinänkuoressa. Jokainen valmis käsinsolmittu matto on taideteos.

Miten käsintuftattu Sukhi-matto tehdään?

Käsintuftatut matot ovat erilaisia. Tottakai nekin tehdään käsin. Mutta suurin ero on siinä, että käsintuftattua mattoa ei tehdä solmimalla. Tämä tarkoittaa, että ne valmistuvat nopeammin. Ne ovat yhä laadukkaita ja aivan yhtä upeita kuin käsinsolmitut matot, mutta edullisempia.

Tuftattuja mattoja voidaan toki valmistaa koneellisesti. Mutta kaikki Sukhi-matot tehdään käsityönä.

Rahit-Miten-käsintuftattu-Sukhi-matto-tehdään

Käsintuftattu matto valmistetaan aivan erityistä työkalua käyttämällä. Työkalu on tuftauspyssy. Villalankaa oleva silmukka painetaan tuftauspyssyn avulla erityisen pohjakankaan läpi. Maton lopullinen kuviointi on piirretty pohjakankaaseen.

Seuraava vaihe alkaa kun kaikki silmukat on työnnetty pohjakankaaseen. Maton päälle asetetaan suojaava tukiverkko. Tämä tehdään turvallista lateksiliimaa käyttäen. Kun liima on kuivunut, viimeinen mattoa suojaava kangas kiinnitetään maton nurjalle puolelle.

Viimeinen osa matonvalmistusta on maton leikkaus. Kaikki ylimääräinen villa leikataan maton pinnalta. Leikkaamisesta syntyy nukkaa.