• SUKHI
  • ASIAKASTUKI
  • Tili
  • Toivelista
  • KORI
  • INSPIRAATIO
Näin tehdään “Chunky” villamatto ja neulomalla kudottu villamatto

Taiteellisuus, laadukkain villa ja rakkaus. Nämä kolme elementtiä ovat jokaisen paksun ja pehmeän Sukhi-maton takana.

Sinun ei tarvitse kuin kävellä näillä matoilla. Jalkasi tuntevat mattojemme monimutkaisen rakenteen suoman lämmön ja runsauden. Nämä käännettävät matot on suunniteltu kestämään vuosikymmeniä.

Ja yksi silmäys Sukhi-mattoon riittää paljastamaan kokonaisen monimutkaisuuden maailman. Sukhin “Chunky” villamaton tai kudotun villamaton valmistaminen on investointi aikaan ja intohimoon. Katsotaanpa siis tarkemmin tätä perinteistä matonkutomisen prosessia.

Ensimmäinen vaihe - maailman korkealuokkaisin villalanka

Todella hienoon villamattoon tarvitaan hienoa villaa. Me Sukhilla haluamme käyttää vain ja ainoastaan parhaimpia raaka-aineita mitä suinkin voimme löytää. Näin käsityöläisemme voivat tehdä taikojaan!

Sukhin “Chunky” villamatto ja kudotun villamatto valmistetaan erittäin paksusta Uuden-Seelannin villasta. Tämä villa on antibakteerista ja sopii allergisille.

Kutojamme käsittelevät valmiin langan saippuavedellä. Tämä työvaihe tekee langasta entistä lujempaa ja vähentää nukkaisuutta. Sitten lanka käytetään kylmässä vedessä ja lopuksi huuhdellaan huolellisesti.

Toinen vaihe - kaksi valtavaa neulepuikkoa

Siirrytäänpä toiseen vaiheeseen. Kutojamme käyttävät valtavan suuria neulepuikkoja. Ilman niitä ei synny villamattojemme tiukka punos. Niiden ansiosta käsintehdyt mattomme ovat uskomattoman kestäviä.

Kolmas vaihe - silmukoiden luominen

Seuraavaksi kutojat luovat maton silmukat. He ottavat lankakerän, etsivät langanpään ja tekevät siihen solmun. Solmun viereen tehdään reilunkokoinen ympyrä jotta lanka pääsee kulkemaan sen läpi. Tuloksena on vetosolmun omainen silmukka. Lopuksi lanka vedetään silmukan läpi ja vedetään tiukalle.

Neljäs vaihe - neulominen

Kun silmukat on luotu, itse neulominen voi alkaa. Tekniikka on meille tuttua jo kouluajoilta. Mutta kun neulotaan mattoa, voidaan huoletta sanoa että puikot ovat “jättimäiset”. Tavalliset neulepuikot eivät ole mitään niiden rinnalla.

Viides vaihe - päätteleminen

Kaikki silmukat ovat nyt puikolla vasemmassa kädessä. Kaksi silmukkaa kerrallaan viedään oikean käden puikolle. Kutojamme neulovat toisen silmukan toisen silmukan läpi. Kaksi silmukkaa nidotaan siis tiukasti yhteen.

Kuudes vaihe - vielä yksi kierros

Kutojamme toistavat sitomista koko rivin mitalta. Rivi on valmimis kun oikealla puikolla on enää yksi silmukka jäljellä. Kaikki silmukat on nyt pitävästi päätelty, viimeistä silmukkaa lukuunottamatta.

Seitsemäs vaihe - langan katkaisu

Lopuksi neulokseen käytetty lanka katkaistaan kerästä. Leikkattua lankaa jää noin käsivarren mitan verran jäljelle. Tämä ‘pätkä’ vedetään viimeisen silmukan läpi ja solmitaan. Neulos on nyt valmis.

“Chunky” villamaton ja käsinneulotun villamaton ero

Molemmat matot ovat aivan mahtavia! “Chunky” villamatto on kuitenkin huomattavan paljon paksumpi kuin käsinneulottu villamatto. Aidon villalangan paksuus mahdollistaa sen, että matto on visuaalisesti näyttävä ja monikerroksinen.

Nämä matot ovat käsityöläistemme todellisia taidonnäytteitä. Mitä paksumpi ja muhkeampi villamatto on, sitä enemmän siinä on eloa ja ulottuvuutta.

“Chunky” villamaton kudontatekniikka eroaa selvästi käsinneulotun villamaton kudontatekniikasta. Eron näkee paljaalla silmällä.

Kudontatekniikan lisäksi matot eroavat toisistaan muutenkin. Neulomalla kudottu villamatto on vahvempi. “Chunky” villamatto taas on pehmeämpi ja hieman notkeampi.

Häikäisevän upeissa värisävyissä loistavat suorakulmaiset matot syntyvät taitavien kutojiemme käsissä. Jokainen Sukhi-matto on ainutlaatuinen taideteos. Sen on valmistanut mestarillinen matonkutoja intohimolla ja rakkaudella. Kun olet kerran nähnyt Sukhi-maton ja koskenut sitä, et tyydy enää vähempään.