• SUKHI
  • ASIAKASTUKI
  • Tili
  • Toivelista
  • KORI
  • INSPIRAATIO
Villa- ja huopamattojen valmistus

Työskentelemme Intiassa suorassa yhteistyössä matot valmistavien käsityöläisten kanssa. Näin voimme varmistaa, että työn laatu pysyy korkeana. Pystymme myös tarjoamaan työtä paikallisille.

villa- ja huopamattojen valmistus-sukhi-intia

Mikä tekee villasta erityistä?

Villa on luonnonmateriaali, jolla on monia hämmästyttäviä ominaisuuksia. Se on joustavaa ja kestävää - jopa tulen kestävää. Villa ei leimahda liekkiin vaan se palaa kytemällä.

Villa on myös helppoa kehrätä langaksi. Se on helppo värjätä, niin että voimme tarjota laajan valikoiman upeita värejä.

Villalla on muitakin hienoja ominaisuuksia. Se on erinomainen eriste, ja pitää asiakkaamme lämpiminä. Villa on pehmeää ja miellyttävän tuntuista.

Villa on joustavaa ja kulutusta kestävää. Se ei kerää staattista sähköä. Ei ihme, että villaa on käytetty vuosisatoja. Villasta on kudottu ja huovutettu lukemattomia mattoja ihmiskunnan historiassa.

Sukhi tarjoaa 7 erilaista kokoelmaa intialaisia käsintehtyjä mattoja.

1. Huopamatto leikatusta huovasta

Miten leikatusta huovasta tehdään huopamatto? Ensin 100% villasta huovutetuista huopalevyistä leikataan tuhansia oikean muotoisia paloja.

Huopapalat sidotaan yksi kerrallaan kudontakehikossa olevaan loimeen ja kiristetään paikoilleen. Tämä toistetaan kerta toisensa jälkeen niin, että lopulta matto on valmis.

Jokainen huopamatto koostuu 3000-4000 leikatusta huopapalasta. Maton valmistukseen vaadittava työmäärä on uskomaton.

huopamatto-leikatusta-huovasta

2. Huopamatto huovutetusta langasta

Huovutetusta langasta valmistamamme huopamatot värjätään perinteisesti upottamalla.

Upottamalla värjääminen mahdollistaa suuren värivalikoiman, ja työtapa on perinteisyydessään ja vanhanaikaisuudessaan suurenmoinen. Monet käyttämistämme väreistä ovat kuitenkin aivan uusia näissä matoissa.

Värjäys

Upottamalla värjäämisessä ei tarvita koneita. Lankavyydit kiinnitetään metallisiin koukkuihin, joiden avulla ne upotetaan väriastioihin uudelleen ja uudelleen niin, että ne lopulta ovat läpimärkiä väristä.

Värjäämisen jälkeen kuivatamme huovutetun langan. Toisinaan tämä tapahtuu erityisissä kuivatushuoneissa, mutta parhaan lopputuloksen saamme kuivaamalla langan luonnollisesti auringossa.

Lopputuloksena huovutettu mattosi

Kun lanka on kuivunut, se viedään kudottavaksi. Lopputuloksena on matto, jonka värit ovat erityisen syvät ja voimakkaat. Tämä johtuu siitä, että huovutettu villa imee itseensä niin paljon väriä.

Kun matto on valmis, se on hyvin tiivis, mutta samaan aikaan pehmeä ja miellyttävän tuntuinen jalkojesi alla.

huopamatto-huovutetusta-langasta

3. Huovutettu kivimatto

Miten kivimatto valmistetaan? Intialaiset käsityöläiset pyörittelevät märän villan kiven muotoisiksi palloiksi. Pallot pyöritellään saippuoidulla alustalla.

Palloja pyöritellään ja huuhdellaan, kunnes ne rupeavat kutistumaan ja ottamaan lopullisen muotonsa.

Seuraavassa vaiheessa huopapallot laitetaan kylmään veteen, missä ne huuhdellaan.

Prosessi toistetaan useita kertoja, kunnes koossa on tarvittava määrä kauniita huopakiviä. Yhdessä näistä huopapalloista muodostuu kaunis taideteos.

Huopakivet kuivataan auringossa, minkä jälkeen ne ovat valmiita viimeiseen vaiheeseen - ne ommellaan yhteen matoksi.

huovutettu-kivimatto

4. Villamatto suljetuista lenkeistä

Villalenkeistä tehdyssä matossa on kallisarvoinen lanoliini* jäljellä. Ensin raaka-aineena käytetty Uuden Seelannin villa pestään ja kuivataan. Sen jälkeen karstaajat ja kehrääjät saapuvat hakemaan villan.

Villa kerätään nippuihin ja punnitaan. Kestää kokonaisen viikon, että kahdesta kilosta villaa saadaan kehrättyä lankaa. (Kutsumme villaa langaksi siinä vaiheessa, kun se on valmista kudottavaksi.)

Karstatessa villasta saadaan irrotettua ylimääräinen nöyhtä ja piikit, joita villassa on luonnostaan.

Miten saamme talteen kaikkein pisimmät kuidut, jotka ovat parhaita langan kehräämiseen? Olemme huomanneet, että salaisuus on käsin karstaamisessa. Kun kuidut ovat erimittaisia, tulee lopputuloksena syntyvästä langasta vahvempaa.

villamatto-suljetuista-lenkeista

Käsin karstaaminen tekee villasta vahvaa ja pehmeää

Ero käsin ja koneella karstatun villan välillä on helppo havaita. Käsin karstattu villa ei ole yhtä tasaista, se on paljon luonnollisemman näköistä.

Se myös tuntuu ihanalta, koska siinä on jäljellä suuri määrä lanoliinia. Lanoliini tekee villasta pehmeää.

Käsin kehrääminen tekee villasta lämpimämpää

Käsin kehrätessä villa muuttuu pikku hiljaa lankalenkeiksi. Pörröinen, karstattu villa syötetään rukin pyörälle, mistä se pyöritellään pitkiksi yhtenäisiksi langoiksi. Tämä korkealaatuinen lanka keritään puolalle. Jos villaa lisätään, tulee langasta paksumpaa.

Lanka voidaan kutoa villalenkeistä tehdyksi matoksi. Jotta maton nukka muodostuu lenkeistä, lanka vedetään loimesta läpi ja jätetään leikkaamatta auki.

Työtapamme on pikkutarkka ja aikaa vievä. Mutta se juuri tekee Sukhi-matoista niin kestäviä. Villalenkeistä tehdyt mattomme ovat pehmeitä, mukavia ja kaikinpuolin täydellinen valinta kylmiin talviin.

Lanoliini*

Miksi olemme niin kovin innostuneita lanoliinista? Koska se on luonnollinen suoja tahroja vastaan. Lanolin myös auttaa pitämään villan pehmeänä ja notkeana.

Vaikka maton valmistaminen käsityönä on aikaavievää ja kallista, lopputuloksena on niin korkealaaatuista villaa ja mattoja, että se on vaivan arvoista!

5. Palmikoidut huopamatot

Haluaisimme kertoa hieman, kuinka palmikoidut huopamattomme valmistetaan. Kaikki alkaa raakavillan puhdistamisesta. Sen jälkeen matontekijämme hyvin huolellisesti kehräävät villan langaksi.

Sen jälkeen alkaa huovutus, jonka aikana villakuituja hierotaan yhteen lämpimässä vedessä. Lopputuloksena on vahva materiaali, joka on kuitenkin säilyttänyt pehmeytensä.

Taitavat matontekijämme osaavat tehdä huovasta paksua ja vahvaa. Kun käsitelty villa on huuhdeltu kylmällä vedellä, on matontekijöillä käsissään kaunista huopaa, joka sitten leikataan sopiviksi kappaleiksi ja letitetään. Lopuksi he kutovat palmikot matoksi.

villa-ja-huopamattojen-valmistus

6. Palmikoidut villamatot

Palmikoitujen villamattojen valmistusprosessi on aivan erityinen. Se alkaa villan käsittelyllä, joka vaatii tarkkuttaa ja huolellisuutta. Matontekijämme karstaavat villan: se puhdistetaan, erotellaan, suoristetaan ja lopuksi karstataan, jonka jälkeen se vielä pestään ja kuivataan.

Tämän jälkeen matontekijämme kehräävät villan pitkiksi langoiksi, tehden siitä paksua ja ylellistä materiaalia mattoihimme. Sitten villalanka pestään ja kuivataan auringossa. Lopuksi matontekijämme palmikoivat langat ja käsin kutovat palmikot matoksi.

mikä-intialainen-villamatto

7. Sileä punosmatto

Tässä näet matontekijöitämme valmistamassa sileitä punosmattoja. Ensin he valitsevat villoista parhaat, ja sen jälkeen villa puhdistetaan ja kehrätään langaksi.

Sitten matontekijämme siirtyvät kangaspuiden ääreen, jossa he perinteitä noudattaen käyttävät punosmaista kudontaa. Tällä tavoin matto saa kauniin kuviointinsa.

Lopuksi jokainen matto pestään, jotta maton luonnollinen loisto tulisi esiin. Sen jälkeen sileäksi kudotut punosmatot kuivatetaan auringossa.

sileä-punosmatto-Sukhi